Közélet

A frontvonalon áll le Elon Musk műholdas internete

A bárhol elérhető internet a korábban még oroszok által ellenőrzött területeken szokott leállni.

A frontvonalak közelében gyakran válnak használhatatlanná a Starlink eszközei az ukrán katonák beszámolói szerint, ami visszafoghatja az ukrán támadások lendületét, és hátráltathatja az oroszok által megszállt területek felszabadítását.

Fotó: AFP

Az által birtokolt SpaceX műholdas internetelérést lehetővé tevő készülékeiből Ukrajna több ezret kapott, részben a vállalattól, részben az amerikai kormánytól, de sokszor közösségi finanszírozás eredményeként is. Az eszközök a háború kezdeti pillanataiban alkalmasak voltak az oroszok által lekapcsolt hálózatok megkerülésére, és a frontokon is hasznosak lehetnek például drónok irányítására vagy a csapatok közötti kommunikációra.

Egy ukrán kormányzati tisztviselő szerint volt olyan, hogy a Starlink kimaradásai katasztrofális következményekkel jártak. 

Az eszközök gyakran mondták fel a szolgálatot a frissen felszabadított területeken – írja a Financial Times.

A probléma különösen erőteljesen érezhető délen, Herszon és Zaporizzsja környékén, de érkeztek jelentések elsötétülő terminálokról Harkivból, Donyeckből és Luhanszkból is. Egy másik ukrán tisztviselő szerint is széles körben elterjedt hibajelenségről van szó. Mind a két hivatalnok szerint főként a frontok áttörését követően jelentkeznek a problémák.

Egy, az ukrán hadsereg számára Starlinkeket adományozó szervezet koordinátora szerint előfordulhat: a hiba oka az, hogy a SpaceX igyekszik megakadályozni az oroszokat az eszközei használatában. Erre a SpaceX és az ukrán hadsereg közötti jobb kommunikáció nyújthat megoldást.

Musk a háború kezdetén rendkívül népszerűvé vált az ukránok körében a Starlink-szállításoknak köszönhetően, ám miután a héten azt javasolta, hogy Ukrajna mondjon le a Krímről és esetlegesen további területekről is, fagyosabbá vált a viszony Kijev és Musk között.

A milliárdos a kimaradásokról szóló írást kommentálva a Twitteren arról írt, hogy ami a csatatéren történik, az titkos. A Tesla-vezér azt is kifejtette, hogy a SpaceX-nek 80 millió dollárjába került az eddigi segítség, ami könnyen átlépheti az év végéig a 100 millió dollárt is.

 

Elon Musk SpaceX Starlink orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek