Váratlanul bepótolta múlt héten elhalasztott kijevi utazását Németország elnöke, Frank-Walter Steinmeier. Az államfő kedd hajnalban érkezett meg az ukrán fővárosba, a hírek szerint az esti órákban az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel lesz találkozója 0ľ írta meg a Spiegel.

Federal President Steinmeier in Ukraine
Frank-Walter Steinmeier, a német államfő (középen).
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Üzenem az ukránoknak, hogy továbbra is az oldalukon állunk. Támogatjuk Ukrajnát gazdaságilag, politikailag és katonailag is

– mondta Steinmeier, amikor megérkezett Kijevbe. Emellett a németeknek is üzent, amikor azt mondta, hogy a nehézségek ellenére senki ne felejtse el, hogy mit jelent ez a háború az ukrán embereknek. 

Ukrajna népének szüksége van ránk.

Az államfő elmondta, hogy utazásának célja az, hogy szolidaritást vállaljon az ukrán lakossággal, akik hetek óta szenvednek az orosz dróntámadásoktól, cirkáló- és egyéb rakétákkal végrehajtott támadásoktól.

Újjáépítené Ukrajnát a német kancellár, ami nem lesz rövid menet

Egy egész nemzedékre szóló feladat lesz Ukrajna újjáépítése, amelyet úgy kell végrehajtani, hogy a jövendő EU-s tagország az egységes belső piac részévé válhasson – mondta Olaf Scholz német kancellár hétfőn Berlinben.

Steinmeier eredetileg múlt csütörtökön utazott volna Kijevbe, hogy találkozzon az ukrán elnökkel, azonban azt az utazást hamar lefújták, miután a külügy és a belügyminisztérium, valamint a német szövetségi rendőrség jelezte, hogy túl nagyok a biztonsági kockázatok. A német Szövetségi Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint

Steinmeier és Zelenszkij az este közös nyilatkozatot fognak tenni, amiben arra kérik a német városokat és önkormányzatokat, hogy mielőbb kössenek új partneri kapcsolatokat az ukrán önkormányzatokkal,

hogy segíthessék az ott élő embereket. Erre azért van szükség, mivel az energiainfrastruktúra elleni támadások különösen nehéz helyzetbe hozták az ország civil lakosságát.

Steinmeieir utazása azért is meglepő, mivel még áprilisban egy telefonhívás alkalmával összekülönbözött Zelenszkijjel a diplomáciai kapcsolatok miatt. A német elnök ekkor Andrzej Duda lengyel elnökkel és a balti államok államfőivel utazott volna Kijevbe, viszont a veszekedés után ezt az utat Ukrajna lemondta.

A német elnökön nagy volt a nyomás egy ilyen látogatás miatt. Azt követően, hogy múlt héten lemondták az utazást éles kritikákat kapott mind az ellenzék, mind a német kormánypárt részéről. Gitta Connemann, a CDU politikusa például Twitteren azt írta, hogy 

szégyenletes, hogy az államfő nem mer Kijevbe utazni.

Horvát államfő: Ukrajnában proxy háború zajlik Amerika és Oroszország között

A Zágrábban megrendezett Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozóján Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke közölte, hogy a november eleji időközi választásoktól függően az Egyesült Államok támogatni fogja Ukrajnát az Oroszország elleni harcban. Bár a platformon több mint 40 delegáció és 32 parlamenti elnök vesz részt, a horvát államfő közölte, hogy a rendezvény nem több mint színjáték. Zoran Milanovic horvát elnök kijelentette, hogy Ukrajnában Amerika és Oroszország proxy háborúja zajlik és ideje lenne, hogy a világ nemzetei ne hazudjanak ezzel kapcsolatban.