Az EKSZ által finanszírozott honlap „a dezinformáció és az információmanipuláció mögött álló mechanizmusokat, taktikákat, narratívákat és szereplőket ismerteti”, továbbá „betekintést nyújt a Kreml-barát médiakörnyezetbe”. Az újonnan bevezetett tanulási szekció segítségével a felhasználókat abban segítik, hogyan ítéljék meg a hírforrások és tartalmuk jelentőségét és megbízhatóságát. 

Fake,News
Fotó: Shutterstock

A felhasználók kvízek és játékok segítségével gyakorolhatják is újonnan megszerzett készségeiket – áll a külügyi szolgálat sajtóközleményében.

Az EKSZ szerint az Oroszország Ukrajna elleni háborúját megelőző utolsó három hónapban a külügyi szolgálat oroszországi hírmanipulálás ellen küzdő munkacsoportja, az East Stratcom Task Force „az orosz dezinformációs média által támogatott narratívák hirtelen terjedését” figyelte meg: az ismert Kreml-barát hírcsatornákon például a „náci” kulcsszó használata 300, a „népirtás” kulcsszóé pedig 500 százalékkal nőtt.

Az elmúlt 12 hónapban több mint 1200 félretájékoztatási próbálkozást jegyeztek fel az EUvsDisinfo adatbázisában, ezek Ukrajnát és az Európai Uniót támadták.

A külszolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy „az illegális orosz katonai agresszió folytatásával egyre terjed az információmanipuláció a dezinformációs kampányokkal együtt”. „Ezek megpróbálnak éket verni a társadalmunkba, megosztottságból táplálkoznak, zavart keltenek, és elterelik a figyelmet Oroszország agressziójáról és háborús bűneiről. Az elmúlt hónapok még világosabban megmutatták, hogy a dezinformáció mekkora fenyegetés, és mennyire fontos, hogy védekezzünk ellene – egyéni szinten is” – hangsúlyozta az EKSZ.