Közélet

Az Európai Unió is belesodródott a háborúba az oroszok szerint

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az ukrán katonák kiképzéséről szóló döntéssel az unió már részesévé vált a háborúnak.

Az ukrán katonák kiképzésére létrehozott misszióval az is belesodródhat a konfliktusba, az erről szóló döntéssel annak részesévé is vált – közölte csütörtökön Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Currency,War.,Financial,Concept. Currency war. Financial concept.
Fotó: Maryna Pleshkun / Shutterstock

Az ukrán katonák kiképzéséről szóló döntést az EU külügyminiszterei október 17-én hagyták jóvá, és egy hónap múlva lép életbe. A tervek szerint a misszió keretében két év alatt a parancsnoki állomány több mint 15 ezer különböző szintű tagját fogják kiképezni. A célra mintegy 107 millió eurót különítettek el. Ráadásul 

az unió halálos fegyvereket is szállít Kijev számára, ami Zaharova szerint a konfliktus részesévé teszi az EU-t.

A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy október 12-én Brüsszelben, az úgynevezett Ukrajna védelmével foglalkozó kontaktcsoport hatodik ülésén döntés született arról, hogy modern légvédelmi rendszereket és – amerikai katonai jelentések szerint – csaknem 1500 Stinger típusú hordozható légvédelmi rakétát szállítanak Kijevnek.

Zaharova elmondta, hogy a háború – persze továbbra sem ezt a szót használta – kezdete óta a NATO-országok legalább 300 harckocsit, 130 gyalogsági harcjárművet, 400 páncélozott csapatszállítót, 450 egységnyi más páncélozott járművet, 700 tüzérségi rendszert, köztük rakéta-sorozatvető rendszereket és aknavetőket, 5 ezer mobil légvédelmi ágyút, valamint 80 ezer légvédelmi rendszert és aknavetőt küldtek Ukrajnának. Ezenfelül 160 ezer kézifegyverrel, 800 ezer tüzérségi lövedékkel, valamint 90 millió lőszerrel is ellátták az ukrán hadsereget.

A diplomata végezetül elmondta:

Mindezek után az uniós kormányok arra kérték polgáraikat, hogy kevesebbet fürödjenek és többet melegedjenek önerőből, mert már nincs mód arra, hogy biztosítsák a kényelmet számukra. Mi tudjuk, hová megy ez a pénz, és most már az uniós országok polgárai is tudják.

 

Marija Zaharova orosz-ukrán háború Európai Unió
Kapcsolódó cikkek