Az ukrán erők célzott tüzérségi csapást mértek a Herszon megyei Kajiri településen állomásozó orosz csapatokra, az ukrán vezérkar szerint legfeljebb harminc orosz katona vesztette életét és több mint százan a romok alatt rekedtek.

Harkiv, 2022. október 25.
Az ukrán nemzeti gárda katonái orosz állásokat lőnek aknavetővel a kelet-ukrajnai Harkiv térségében 2022. október 25-én.
Fotó: Szerhij Kozlov / MTI / EPA

Keleti szomszédunk katonai vezetése egyben azt is közölte, hogy a herszoni régióban lévő Hornosztajivkában felrobbant egy orosz lőszerraktár.

A detonáció után sok mentőautót észleltek, de a károkról, illetve az áldozatok számáról nem tudtak információt közölni. A vezérkar beszámolt arról is, hogy a nap folyamán az ukrán légierő 15 csapást mért az ellenfélre, találat ért 12 orosz fegyverkoncentrációs területet, valamint két megerősített állást, az ukrán légvédelem pedig lelőtt egy drónt. 

Az ukrán jelentés szerint az orosz erők kedden három rakéta- és 11 légicsapást, továbbá több mint 25 támadást hajtottak végre rakétasorozatvetőkkel.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes egy tévéműsorban arra kérte a háború miatt külföldre menekült ukránokat, hogy a tél végéig lehetőleg még ne térjenek haza. Közölte, hogy az orosz támadások miatt az ország energiahálózata nem bírna ki több terhelést.

A politikus kijelentette, hogy nagyon szeretné, ha az ukránok tavasszal visszatérnének, és közösen helyreállítanák a harkivi, a herszoni és más régiók településeit. Verescsuk szerint azonban ezt a telet még túl kell élni, utána azonban szeretné, hogy az ukrán gyerekek Ukrajnában éljenek és tanuljanak.

Ferenc pápa a Vatikánba invitálta Putyint és Zelenszkijt

A katolikus egyházfő kész közvetíteni a háborúzó felek között, ugyanakkor a pápával beszélő Leonyid Szevasztyjanov, az óhitű ortodox keresztények nemzetközi szövetségének elnöke szerint elsősorban az orosz félnek kellene engednie. A Kreml részéről korábban Dmitrij Peszkov szóvivő üdvözölte Emmanuel Macron francia elnök arra vonatkozó javaslatát, hogy a közvetítési erőfeszítésekbe be lehetne vonni Ferenc pápát és az amerikai vezetést is.