Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök kormányával együtt szombaton letette a hivatali esküt Sergio Mattarella államfő előtt a római Quirinale elnöki palotában. Ursula von der Leyen az ünnepélyes esemény alkalmából üdvözletét küldte.

„Gratulálok Giorgia Meloni kormányfői kinevezéséhez, aki Olaszországban az első nő ebben a tisztségben” – írta az MTI tudósítása szerint az Európai Bizottság elnöke. „Konstruktív együttműködésre számítok az új kormánnyal a közösen megoldandó óriási kihívásokkal szemben. (…) Európának szüksége van Olaszországra. Együtt minden nehézséget le fogunk küzdeni” – tette hozzá Von der Leyen, aki a választások előtt még Magyarország példájával fenyegette az olaszokat.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szintén üdvözölte Melonit Twitter-üzenetében, amelyben ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy „Európának szüksége van Olaszországra”.

Fotó: Mandel Ngan / AFP

Joe Biden amerikai elnök üzenetben gratulált az új olasz kormányfőnek, és közölte, alig várja hogy folytassák a munkájukat Ukrajna érdekében – olvasható a Fehér Ház közleményében.

Olaszország létfontosságú NATO-szövetséges és az Egyesült Államok közeli partnere, így országaink közösen léphetnek fel a globális kihívásokkal szemben. Akárcsak a G7 vezetői, én is várom, hogy folytassuk Ukrajna támogatását, vonjuk felelősségre Oroszországot az agressziója miatt, biztosítsuk az emberi jogokat és a demokratikus értékeket, továbbá hozzunk létre fenntartható gazdasági növekedést

– írta az amerikai elnök.