Letette a miniszterelnöki esküt Giorgia Meloni szombaton, így beiktatták a második világháború utáni időszak leginkább jobboldalinak tartott olasz kormányát. Az ország első női miniszterelnökének nem lesz könnyű dolga, az állam eladósodottsága mellett ugyanis sokak szerint recesszióval is szembe kell néznie, miközben a mögötte álló koalícióban már meg is jelentek az első törésvonalak Ukrajna támogatása kapcsán.

MATTARELLA, Sergio; MELONI, Giorgia
Fotó: MTI / EPA / ANSA / olasz elnöki sajtóiroda

A múlt hónapban tartott választásokon a legtöbb szavazatot besöprő, Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) a parlamenti többség érdekében a Matteo Salvini vezette Liga és a Silvio Berlusconi irányította Forza Italia (Hajrá, Olaszország) párttal lépett koalícióra, miután a korábbi EKB-vezér, Mario Draghi kormánya sem bizonyult tartósnak, így előre hozott választásokra került sor.

Noha Meloni Ukrajna támogatását ígérte, Berlusconi a múlt héten többször aláásta a szavait, Kijevet vádolva a háborúért, igaz, arra is fény derült, hogy a háborút elindító Vlagyimir Putyin orosz elnökkel baráti üzeneteket és ajándékokat váltott. Napokig tartó alkudozásokat követően Meloni pénteken hozta nyilvánosságra kormányát, amelyben 5-5 helyet kapott a Liga és a Forza Italia, míg az Olasz Testvéreknek kilenc jutott. A 24 tagú kabinet többi pozícióját szakértők teszik ki – írja a Reuters.

MATTARELLA, Sergio; TAJANI, Antonio; SALVINI, Matteo; MELONI, Giorgia
Fotó: MTI / EPA / ANSA / Fabio Frustaci

A pénzügyminiszteri tisztséget Giancarlo Giorgetti, a Liga mérsékelt politikusa kapta, míg a külügyi tárcát a Forza Italia Európa-pártinak elkönyvelt veteránja, Antonio Tajani vezeti. 

Tajani egy helyi tévécsatornának nyilatkozva elmondta, az első dolga az lesz, hogy felhívja ukrán kollégáját és biztosítsa őt Olaszország szolidaritásáról.

Bár Meloni pártjának gyökerei a szélsőjobboldalon találhatók, a választási kampány során a politikus igyekezett mérsékeltebb képet kialakítani, elhagyva az EU-ellenes üzeneteket, és ígéretet téve arra, hogy Olaszországot az európai és nyugati szövetségekben tartja. Az Európai Bizottság tagjai szombaton gratulációjukat küldték Brüsszelből Meloninak.

MATTARELLA, Sergio; MELONI, Giorgia
Fotó: MTI / EPA / ANSA / Fabio Frustaci

Ursula von der Leyen, a bizottság vezetője a Twitteren azt írta, hogy konstruktív együttműködésre számít az új kormánnyal a közös kihívásokkal szemben. A Meloni-kabinetet üdvözölte Orbán Viktor is a Twitteren, hozzátéve, hogy ez egy nagy nap az európai jobboldal számára. Marine Le Pen francia politikus pedig arról írt, hogy Európa-szerte mindenütt a hazafiak kerülnek hatalomra.

Meloni az első kabinetülését vasárnap tartja, miután Draghi formálisan átadja neki a hatalmat. Ezt követően a parlamentnek is bizalmat kell neki szavaznia a jövő héten, de a biztos többsége mellett ez csak formalitásnak tűnik.