Az iráni atomenergia-ügynökség azt állította, hogy egy külföldi ország nevében eljáró hekkerek betörtek egyik leányvállalata internetes hálózatába, és szabad hozzáférést kaptak annak e-mail-rendszeréhez. Az internetes behatolók azt követelték, hogy a fővárosban, Teheránban, a közelmúltbeli országos tüntetéseken letartóztatott politikai foglyokat engedjék szabadon. A csoport közölte, hogy 50 gigabyte-nyi belső e-mailt, szerződéseket és építési terveket szerzett meg, amelyek az Oroszország támogatásával működtetett bushehri atomerőművel kapcsolatosak.

Mahsa, Amini, Iranian pro-government protesters wave their national flag during a rally against the recent anti-government protests in Iran, in Tehran, on September 25, 2022. Iran's judiciary chief vowed no leniency against the wave of unrest that has rocked the country since the death of young Kurdish woman Mahsa Amini in the custody of the morality police. At least 41 people have died so far, mostly protesters but including members of the Islamic republic's security forces, according to an official toll, although human rights groups say the real figure is higher.
Fotó: AFP

Azt nem lehet tudni, hogy a megszerzett információ tartalmaz-e titkosított anyagokat. A magát Fekete Megtorlásnak nevező csoport olyan képeket tett közzé, amelyek szerződések, tervek és berendezések képeinek tűnnek a bushehri erőműben. Irán polgári nukleáris részlege közölte, hogy a hekkerek az atomerőművet üzemeltető bushehri vállalat e-mail-rendszerébe törtek be. Az ügynökség egy külföldi országot vádolt a támadás elkövetésével anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Teherán korábban már vádolta az Egyesült Államokat és Izraelt az ország infrastruktúráját károsító kibertámadásokkal.

Iránban hetek óta heves, olykor zavargásokba torkolló tüntetések zajlanak, amelyeket Mahsza Amini, egy 22 éves nő szeptember 16-i halála váltott ki, akit azért vettek őrizetbe, mert állítólag nem tartotta be az ország szigorú törvényei szerinti iszlám öltözködési szabályzatot.

A pedagógusok szakszervezetének koordinációs tanácsa, Irán vezető tanári szövetsége arról számolt be, hogy az iskolák, főként Irán kurd tartományaiban, követték a tanítás bojkottjára vonatkozó felhívásukat vasárnap, tiltakozásul az elmúlt hónap levert tüntetéseiben, zavargásaiban meghalt és letartóztatott diákok miatt. A hatóságok tagadják, hogy lett volna bárhol pedagógussztrájk.

A tiltakozások először az iráni állam által a nők számára előírt fejkendő, a hidzsáb miatt törtek ki, de hamarosan az országot irányító klérus elleni megmozdulásokba mentek át. A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel, és még magának az Iszlám Köztársaságnak a bukását is követelték. A biztonsági erők éles lőszert és könnygázt vetettek be a tüntetések feloszlatására.

Jogvédő csoportok becslései szerint több mint kétszáz ember meghalt.