Közélet

Egyre több luhanszki település felett lobog az ukrán zászló

A hírek szerint az ukrán ellentámadás jelentős sikereket tud elérni nemcsak a déli Herszon térségében, hanem Luhanszk megyében is. A luhanszki ukrán adminisztráció vezetője, Szerhij Hajdaj azt állítja, hogy egyre több települést foglalnak vissza az oroszoktól. Luhanszk és Donyeck megyét, valamint a zaporizzsjai és herszoni régió megszállt részeit Oroszország már a sajátjának tekinti, erről Vlagyimir Putyin alá is írta az annektálási dokumentumokat.

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencében lévő Luhanszk megye kormányzója megerősítette szerdán, hogy az ukrán csapatok több települést is felszabadítottak az orosz megszállás alól a régióban.

Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP

Immár hivatalosan is megkezdődött a luhanszki régió megszállásának megszüntetése. Több település már felszabadult az orosz hadsereg megszállása alól, az ukrán erők ott már ukrán zászlókat tűznek ki

– írta a kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon.

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW – Institute for the Study of War) szakértői legfrissebb elemzésükben azt írták, hogy az ukrán csapatok jelentős sikereket értek el a déli Herszon megyében, miközben folytatják az előrenyomulást keleten, a harkivi és a luhanszki régiókban. Az ISW szerint 

az ukrán ellentámadás akadályozza Oroszország azon kísérleteit, hogy további lőszereket, tartalékokat, mozgósított embereket és védelmi felszereléseket helyezzenek előbbre.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon reagált arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a herszoni, zaporizzsjai, donyecki és luhanszki megszállt területek Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket

Egy terrorista ország erőszakos döntései nem érik meg azt a papírt, amelyen aláírták. Egy kollektív őrültek háza él tovább egy kitalált világban

– jelentette ki Jermak. Szavai szerint az orosz őrületre a legjobb gyógyír az ukrán fegyveres erők, a nagy pontosságú fegyverek és az offenzíva. 

Térjünk vissza a valóságba, visszaszerezzük mindazt, ami a miénk

– zárta üzenetét az elnöki iroda vezetője.

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó arról adott hírt, hogy szerdán

az oroszok Iszkander rakétákkal mértek csapást Zaporizzsjára és környékére.

A támadásban Hujlajpole településen életét vesztette a helyi kistérségi tanács alelnöke és egy helyi vállalat vezetője.

Az ukrán vezérkar szerdai jelentésében közölte, hogy Oroszország vesztesége az Ukrajna elleni háborúban elérte a 61 ezer katonát. Előző nap az ukrán hadsereg kétszáz orosz katonát, négy helikoptert, négy drónt és 11 harckocsit semmisített meg. Ezeket a számokat független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Véget érhet a speciális hadművelet, de kicsi az esélye, hogy Putyin bejelentse a totális háborút

Orosz tisztségviselők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem a hadiállapot bevezetéséről kellene döntenie, hanem a különleges katonai hadműveletet terrorellenes hadműveletté kellene változtatnia. Ennek az elcsatolt régiókban zajló ukrán támadások adhatnának alapot. Egy terrorellenes művelet nem jelentene totális háborút, de jogilag megalapozná, hogy Oroszország folytassa a harcot a négy annektált térségben.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek