Közélet

Orosz kapcsolatai miatt kirúgták a német kiberbiztonsági főnököt

Az ártatlanság vélelmét fenntartva is azt gondolják, hogy orosz kapcsolatai miatt megrendült a közvélemény bizalma a vezető iránt.

Miután olyan feltételezések kaptak szárnyra, hogy túlságosan közel áll Oroszországhoz egy általa létrehozott szervezeten keresztül, menesztették a német kiberbiztonsági hivatal (BSI) éléről Arne Schönbohmot.

Report on the state of IT security in Germany, 21 October 2021, Berlin: Arne Schönbohm, President of the Federal Office for Information Security (BSI), speaks at the presentation of the report on the state of IT security in Germany. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Report on the state of IT security in Germany
Fotó: Christophe Gateau / AFP

Schönbohm 2016 óta vezette a kormányzati kommunikáció védelmét ellátó szervezetet, ám a német sajtó értesülései szerint az orosz titkosszolgálatokkal is jó kapcsolatokat ápol. A belügyminiszter nyomoz is a vádak kapcsán, ám megerősítették, hogy időközben azonnali hatállyal menesztették posztjáról.

Mielőtt a BSI élére kinevezték volna, Schönbohm létrehozta és vezette a Német Kiberbiztonsági Tanács nevű szervezetet, amely vállalatokat és döntéshozókat látott el tanácsokkal információbiztonsági kérdésekben. A szakember a szervezettel a későbbiekben is jó kapcsolatokat ápolt, annak 10. születésnapi ünnepségén is részt vett szeptemberben.

Azonban a szövetségnek része volt a Protelion nevű cég, amely egy olyan orosz vállalat leánya volt, amelyet egy Vlagyimir Putyin által kitüntetett egykori KGB-ügynök alapított.

A céget a kiberbiztonsági tanácsból kizárták a múlt hét végén, és a szervezet tagadja, hogy köze lenne az orosz titkosszolgálatokhoz – írja a BBC.

Nancy Faeser belügyminiszter szóvivője a kérdés kapcsán megerősíteni látszott a menesztés okát a vádakban kereső feltételezéseket, amikor elmondta, hogy az ügy hátterében a médiában terjengő információk vannak. Hozzátette, hogy sérült a vezető semlegességébe és pártatlanságába vetett bizalom, ám hangsúlyozta az ártatlanság vélelmét az ügy kapcsán.

Ez nem az első kémügy Németországban azóta, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, a gazdasági minisztérium több alkalmazottjával szemben is felmerült, hogy az orosz titkosszolgálatnak dolgoznak.

 

Németország kémelhárítás kiberbiztonság
Kapcsolódó cikkek