Már javában szavaznak a brazilok az ország évtizedek óta legjobban polarizált választásának vasárnapi első fordulójában, ahol a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva a legtöbb közvélemény-kutató szerint legyőzi a jobboldali Jair Bolsonarót.

Brazil's ex-president Luiz Inacio Lula da Silva delivers a speech during a political gathering as part of his campaign for the presidency, at Praca da Liberdade in Belo Horizonte, Minas Gerais State, Brazil, on August 18, 2022. - Brazil holds presidential elections on October 2.
Fotó: Douglas Magno / AFP

A felmérések szerint Lula hónapok óta szilárdan vezet, de Bolsonaro jelezte, hogy nem feltétlenül fogadja el az eredményt, ami felszította az intézményi válságtól vagy a választást követő erőszakos cselekményektől való félelmeket. Nem véletlenül vetítették a szavazás előtt a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobrára az üzenetet:

Békét a választásokon.

A közvélemény-kutatások 10-15 százalékpontos előnyt látnak a 2003 és 2010 között elnöki tisztséget betöltő Lulánál. Ha az érvényes szavazatok több mint 50 százalékát megszerzi, amit nem tartanak elérhetetlennek, az egyértelmű győzelmet jelentene, és még második fordulóra sem lenne szükség – írja a CNBC.

Lula a legutóbbi választások idején börtönben ült, mivel vesztegetésért elítélték, ám az ítéletet a legfelsőbb bíróság később hatályon kívül helyezte.

„Ez egy fontos nap számomra” – mondta Lula.

Négy évvel ezelőtt nem szavazhattam, mert egy hazugság áldozata voltam… Megpróbálok segíteni az országomnak, hogy visszatérjen a kerékvágásba

– tette hozzá.

Bolsonaro Rióban szavazott, ahol elmondta, hogy a közvélemény-kutatásokban elért gyenge eredménye ellenére arra számít, hogy megnyeri a választást a vasárnapi első fordulóban. A volt hadseregparancsnok nem bízik a közvélemény-kutatókban, mondván, eredményeiket nem támasztja alá a kampányrendezvényein tapasztalt támogatás.

Ha tiszta választás lesz, akkor ma a szavazatok legalább 60 százalékával győzni fogunk

– jelentette ki Bolsonaro a szavazás előtt a közösségi médiában közzétett videójában.

A győztest órákon belül kihirdethetik, miután a szavazóhelyiségek brazíliai idő szerint 17 órakor (magyar idő szerint este 10-kor) bezárnak. Ha egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint felét – az üres és az érvénytelen szavazólapokat nem számítva –, akkor az első két helyezett jut az október 30-i második fordulóba.

Bolsonaro azzal fenyegetőzött, hogy csalásra hivatkozva megtámadja a szavazás eredményét, mivel a választási hatóságok összeesküvést szőttek ellene, és azt javasolta, hogy a hadsereg végezzen párhuzamos szavazatszámlálást, amit azonban elutasítottak.

Belekavarhat a reggeli kávénkba a brazil elnökválasztás – Orbán Viktor is üzent

Bolsonaro a nagy cégek embere, míg Lula a farmerek és az őslakosok szószólója.