Románia akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha ennek valamennyi feltételét teljesíti –  jelentette ki szerdán, romániai látogatása során Mark Rutte holland miniszterelnök, aki Klaus Iohannis román elnökkel és Nicolae Ciuca miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket.

ROMANIA-NETHERLANDS-NATO-POLITICS
Mark Rutte holland miniszterelnök, Klaus Iohannis román elnök és Nicolae Ciuca román miniszterelnök látogatást tesznek a nagysinki katonai bázison 2022. október 12-én.  A területet régóta NATO-csapatok kiképzésére használják, de a most zajló átépítés lehetővé teszi, hogy mintegy ezer NATO-katona és nehézfegyverzet állomásozzon a létesítményben.
 Fotó: Daniel Mihailescu

A felek katonai kiképző alakulatot látogattak meg a Brassó megyei Nagysinkben, ahol holland, francia, belga és román katonák teljesítenek szolgálatot. A látogatást követő sajtótájékoztatón Rutte elmondta, hogy Hollandia nem ellenzi elvből Románia schengeni övezethez való csatlakozását, de Bukarestnek valamennyi feltételt teljesítenie kell. 

Meg kell várni, hogy a feltételek teljesítéséről zajló vizsgálatok milyen eredménnyel zárulnak, illetve mi lesz az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus sorsa, amelynek során Brüsszel figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatási reformokat –  hangsúlyozta. Rutte rámutatott, hogy korrekt és átlátható módon kell ellenőrizni a feltételeket. 

A holland miniszterelnök szerint Románia sok lépést tett a jó irányba, de szerkezetileg egy erősebb jogállammá kell válnia.

2022-10-12 16:36:24 CINCU - Prime Minister Mark Rutte, President Klaus Johannis and Prime Minister Nicolae Ciuca, pose with Dutch soldiers at a military base where Dutch troops are stationed, during a visit to Romania. The prime minister discusses, among other things, military cooperation between the Netherlands and Romania. ANP BART MAAT netherlands out - belgium out (Photo by BART MAAT / ANP MAG / ANP via AFP)
Mark Rutte miniszterelnök a nagysinki katonai bázison, ahol holland katonák állomásoznak. A miniszterelnök többek között a Hollandia és Románia közötti katonai együttműködésről is tárgyal.  Fotó: Bart Maat / AFP

Iohannis elmondta, hogy a schengeni csatlakozási feltételek 2011 óta módosultak, azóta korszerűbbé vált a közös határellenőrzés, és még sok munkára van szükség ahhoz, hogy mindenki számára biztonságos schengeni övezetet alakítsanak ki. A román elnök úgy vélte, hogy a technikai feltételek mellett a politikaiakat is teljesíteni kell, hiszen a végső szó az uniós belügyminisztereké lesz, akiknek konszenzussal kell dönteniük. Mint mondta, nem szabott határidőt, hiszen nem az a lényeg, hogy Románia mikor léphet be a schengeni övezetbe, hanem az, hogy ez valamikor megtörténjen, lehetőleg minél hamarabb – mondta. 

Az orosz–ukrán háború kapcsán Rutte bejelentette, hogy Hollandia növeli az Ukrajnának nyújtott segítséget, hogy Kijev megerősítse légvédelmi kapacitását. A holland kormányfő közölte, minden eszközzel támogatni kell Ukrajnát, és elítélte az ukrán civileket ért orosz rakétatámadásokat.