Három nappal azután, hogy Ukrajna négy megszállt régióját Oroszországhoz csatolták, a Kreml kijelentette, hogy konzultációt kell folytatnia Herszon és Zaporizzsja határainak pontos meghatározásáról – írja a Sky News

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Továbbra is konzultálunk azokkal az emberekkel, akik ezeken a területeken élnek 

– mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Oroszország a múlt héten hivatalosan is bejelentette négy ukrán terület annektálását, de egyik sem áll teljes mértékben a moszkvai erők ellenőrzése alatt. Peszkov azt is mondta, még nem tudja elmondani, hogy milyen formában zajlik majd a konzultáció.

Oroszország egyelőre azt sem tudja meghatározni, hogy az összes megszállt régiót követeli-e, vagy csak az erői által ellenőrzött területeket. Ukrajna a Kreml pénteki annektálási ceremóniája óta is jelentős eredményeket ért el – többek között hétfőn Herszon régióban, ahol egy orosz tisztségviselő szerint az ukrán erők áttörést értek el. 

Óriási blamázs: egy orosz régióban a behívottak felét haza kellett küldeni

Tévesen hívtak be több ezer embert Oroszország távol-keleti, Habarovszk régiójából. A helyi katonai vezetőt azonnal kirúgták.

Az orosz pénzügyminiszter közlése szerint 

Moszkvának van elegendő anyagi forrása a négy elcsatolt régió támogatására. Anton Siluanov hozzátette, hogy az alapok az ország költségvetésének részét képezik, de azt nem közölte, hogy mennyit költenek el a területek integrálására. 

A korábban kijelentette, hogy a megszállt területek annektálása a konfliktus kezdete óta a legsúlyosabb lépés a feszültség fokozásának irányában, a G7 csoport pedig újabb gazdasági büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba Oroszországgal szemben. 

Megerősítjük, hogy Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régió, akárcsak a Krím félsziget, Ukrajna szerves része

írta a csoport külügyminiszterei és az uniós főképviselő, akik szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök törekvése ezen területek bekebelezésére új mélypont a nemzetközi jog égbekiáltó semmibevételében.