Ezúttal sem Karikó Katalin magyar biokémikus kapta a Nobel-díjat az orvosi-élettani kategóriában. A díjazott idén Svante Pääbo svéd genetikus lett, aki az evolúciós génkutatásban alkotott maradandót a díjat odaítélő bizottság szerint. 

KARIKÓ Katalin
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Svante Pääbo még 2009-ben ért el áttörést csoportjával, amikor sikeresen feltérképezték a Neander-völgyi emberek DNS-ét, amelynek részletei a mai emberekben is megtalálhatók. A 67 éves kutató az elismeréssel együtt 10 millió svéd korona (388 millió forint) pénzdíjat is kap, amelyet december 10-én vehet át. 

Körber Prize for Svante Pääbo
Fotó: Chrisitian Charisius / DPA Picture-Alliance via AFP

Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A hagyományoknak megfelelően csütörtökön hirdetik ki az irodalmi kategória nyertesét, ezt a díjat a Svéd Akadémia ítéli oda. A lehetséges díjazottak listáján olyan irodalmi óriások szerepelnek, mint az indiai születésű Salman Rushdie vagy a japán Murakami Haruki, a kenyai Ngugi Wa Thiong’o és a francia Annie Ernaux, de

Nádas Pétert és Krasznahorkai Lászlót is évek óta a várományosok között emlegetik.

Október 7-én Oslóban hozzák nyilvánosságra a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 10-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.