Nemzetközi gazdaság

Elindította a gázdominót a Gazprom, felpörögtek az események

Ennyi minden történt a hét végén a gázválság ügyében.

Még véget sem ért a hét, de már a hétfőt várja mindenki, akinek bármilyen szempontból fontos, hogyan alakulnak Európában a földgázbeszerzési árak az irányadó holland tőzsdén. Szombat este a Goldman Sachs elemzői már figyelmeztettek, hiába estek sokat az árak az elmúlt héten, pillanatok alatt visszatérhetnek a fájdalmasan magas augusztusi csúcsszintek.

This photograph taken on September 1, 2022 shows a logo of Russia's energy giant Gazprom at a petrol station in Moscow. - Russian energy giant Gazprom had said that it would stop deliveries for three days for maintenance work, further raising tensions on an already taut electricity market.
Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Goldman: visszatérhetnek az augusztusi rekordárak a gázpiacon

A Goldman Sachs szakértői szerint az európai földgázárak megközelíthetik az augusztusi csúcsokat, miután Oroszország közölte, hogy az Európába irányuló legfontosabb vezetékén műszaki hiba miatt nem indítja újra a gázszállítást

Az miatt nem pihenhetett a német kormány sem, bejelentettek egy óriási mentőcsomagot, amely egyébként több elemében ismerős lehet a magyar fogyasztóknak. 

A német szövetségi kormány 65 milliárd eurós csomagot állított össze az energiaárak és az emelkedésének ellensúlyozására: ez már a harmadik tehercsökkentő csomag, ráadásul nagyobb, mint az első kettő együttvéve, a már bevezett és a tervezett új intézkedések így 95 milliárd euró értékű segítséget nyújtanak. Megemelik a többi között a családi pótlékot és a lakhatási támogatást, amelynek jogosultsági körét is kiterjesztik, a munkaviszonyban állóknak járó 300 euró után pedig a nyugdíjasok ugyancsak 300 euró, a diákok 200 euró egyszeri támogatást kapnak az energiaköltségekre.

Gas crisis - Nord Stream 1
30 August 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 1 Baltic Sea pipeline and the transfer station of the OPAL (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung - Baltic Sea Pipeline Link) long-distance gas pipeline. From August 31 to September 2, no gas will flow to Germany due to maintenance work, the Russian state-owned company Gazprom had announced. After that, 33 million cubic meters of natural gas should be delivered daily again. This corresponds to the 20 percent of the daily maximum output to which Russia had already reduced the supply a few weeks ago. Photo: Stefan Sauer/dpa
Fotó: Stefan Sauer / DPA / AFP

Bevezetnek egyebek mellett egy úgynevezett áramárféket is. Ez azt jelenti, hogy a háztartások és a kis-, illetve közepes méretű vállalkozások egy meghatározott mennyiségig, az úgynevezett alapfogyasztásig kedvezményes áron kapják a villamos energiát.

Itt a bejelentés a német mentőcsomagról

A német szövetségi kormány 65 milliárd eurós csomagot állított össze az energiaárak és az infláció emelkedésének ellensúlyozására – jelentették be vasárnap Berlinben.

A forrást ehhez úgy biztosítják, hogy elvonják az olyan piaci szereplők váratlanul magas nyereségének egy részét, amelyek nem földgáz felhasználásával, hanem olcsóbb megoldással termelnek áramot, és kiugró profitot érnek el annak révén, hogy a villamos energia árát a termeléshez szükséges legdrágább módszer, azaz a földgáztüzelés határozza meg. A szövetségi kormány tervez egy sor további intézkedést is, támogatják a home office-t és a közösségi közlekedést, ezekről itt írtunk részletesen.
    
 

ESKEN, Saskia; SCHOLZ, Olaf; NOURIPOUR, Omid; LINDNER, Christian
Fotó: Hannibal Hanschke

Az utóbbi hónapok erőfeszítései révén Németország felkészült a fűtési szezonra, a gáztárolók töltöttségi szintje így már a 85 százalékot is meghaladja – tette hozzá Olaf Scholz (képünkön), aláhúzva, hogy a jelenlegi adatok szerint nem várható gond az ellátással, Németország „átvészeli a telet”. 

Olaszországban a tél várhatóan enyhébb lesz, mint a németeknél, az importáramszámla azonban 100 milliárd euróra rúghat náluk.

Hogy nem lesz eseménytelen a hétvége gázügyekben, arról a Gazprom gondoskodott, mivel a három napra tervezett leállás lejártával nem indította újra a gázszállítást az Északi Áramlat vezetéken – közölték pénteken.

 

gázszállítások TTF Északi Áramlat Olaf Scholz Gazprom
Kapcsolódó cikkek