Kanada legrangosabb orvosbiológiai kitüntetését, a Canada Gairdner International Awardsot kapta Karikó Katalin, valamint két kutatótársa, Drew Weissman és Pieter Cullis Torontóban csütörtökön. A Gairdner Alapítvány (Gairdner Foundation) nemzetközi díját az mRNS-technológia kifejlesztésében végzett munkájáért ítélték a magyar kutatónak. A Gairdner-díj Kanada egyik legnagyobb presztízsű orvosi elismerése. A kitüntetést odaítélő alapítványt 1957-ben hozták létre azzal a céllal, hogy minden évben elismerjék az egészségügyi alapkutatásokban gyakorlati eredményeket felmutató tudósokat.

Paul Ehrlich and Ludwig Darmstaedter Prizes awarded
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A csütörtök esti gálán a magyar kutató a Gairdner Alapítvány elnökétől, Janet Rossant-tól és Magyarország kanadai nagykövetétől, Vass-Salazar Máriától vette át a díjat.

Az eseményen mintegy 400 vendég vett részt, köztük a tudományos közösség tagjai, orvosi, akadémiai és gyógyszerészeti vezetők, valamint kormányzati tisztségviselők. 

Évente hét díjat ítélnek oda, köztük öt Kanadai Gairdner Nemzetközi Díjat (Gairdner International Awards) orvosbiológiai kutatásért, egy globális Gairdner-díjat (Canada Gairdner Global Health Award) széles körű egészségügyi hatást kifejtő orvosi munkáért, valamint egyet fenntartanak egy kanadai kutatónak (Canada Gairdner Wightman Award).

Nem Karikó Katalin kapta az orvosi Nobel-díjat

Hétfőn délelőtt hirdették ki a Nobel-díjazott nevét orvosi-élettani kategóriában.

Az alapítvány honlapján olvasható indoklás szerint Karikó Katalin és két kutatótársa azért az úttörő munkáért kapta meg az elismerést, amelyet az mRNS- és lipid-nanorészecske technológia kifejlesztésében végeztek, amelyek alapvetőnek bizonyultak a Covid–19 elleni vakcina kifejlesztésekor. 

Karikó Katalint a Szegedi Egyetem professzoraként, a Pennsylvaniai Egyetem docenseként és a BioNTech alelnökeként mutatták be. 

A Gairdner-kitüntetést 1957 óta a világ 40 országának 402 tudósa kapta meg, akik közül később 96-an Nobel-díjban részesültek. A díjazottak egyenként 100 ezer kanadai dollárt kapnak, amelyet saját belátásuk szerint használhatnak fel a tudományos kutatás támogatására – olvasható az alapítvány közleményében.