Közélet

Porlepte légvédelmi felszerelést kotornak elő a raktárakból az amerikaiak Ukrajna számára

Az Egyesült Államok a HAWK légvédelmi rendszert küldené el az ukránoknak. Ezzel segítenék a védekezést az orosz drónok és cirkálórakéták ellen – erről két amerikai tisztségviselő beszélt a Reutersnek.

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy a raktárakban lévő HAWK elfogórakétákat és a Stinger rakétarendszereket biztosítaná Ukrajnának az orosz légi támadások elleni védekezéshez – írta meg a Reuters.

TAIWAN-MISSILE
Fotó: AFP

Ezek az eszközök a vietnámi háborúban használt fegyverek továbbfejlesztett változatai. A Biden-adminisztráció a Presidental Drawdown Authority (elnöki lehívási hatóság, PDA) szervezeten keresztül juttatná el a fegyverrendszert Ukrajnába. A PDA egy olyan szervezet az Egyesült Államokban, amelyen keresztül az állam katonai eszközöket és szolgáltatásokat tud gyorsan külföldi országokba eljuttatni.

Kimerülőben vannak az európai rakétakészletek

Súlypontmódosulás figyelhető meg az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai támogatásban. Egyre nagyobb szerepet játszanak a légvédelmi rendszerek, kiváltképpen a „trió”, a Patriot, a NASAMS és az Iris-T.

A Reuters azt nem tudta kideríteni, hogy az USA-nak hány HAWK rendszer áll a rendelkezésére, amit le tudna szállítani Ukrajnába. A Fehér Ház ezt nem akarta kommentálni. Annyit azonban elmondtak a nyilatkozó tisztségviselők, hogy a HAWK rendszert a Raytheon Technologies gyártotta. 

Ez a Patriot rakétarendszer elődje. 

Arról egyelőre nincsen szó, hogy az USA a fejlett Patriot rendszerből is küldene Kijevnek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte, hogy Spanyolország négy HAWK rendszert tervez Ukrajnába küldeni.

A Reutersnek nyilatkozó amerikai illetékesek azt is elmondták, hogy az elején csak elfogórakétákat küldenek majd a HAWK rendszerhez, mivel nem biztos, hogy a hozzá való hordozórakéták megfelelő állapotban vannak. Mint mondták, ezek a fegyverek már évtizedek óta a raktárakban porosodnak. A PDA még vizsgálja, hogy a régi HAWK rendszerek biztonságosan bevethetők-e. Az egyik forrás arról is beszélt, hogy az USA egy nagyjából 350 millió dollár értékű fegyverszállítás összeállításán dolgozik Ukrajna számára.

Az Egyesült Államok a háború február 24-i kitörése óta nagyjából 

17,6 milliárd dollár értékben küldött katonai felszereléseket Kijevnek.

 

A Raytheon Technologies árfolyama
 

 

amerikaiak Ukrajna légvédelmi rendszer
Kapcsolódó cikkek