Amennyiben nem állítja helyre a bíróságok függetlenségét, úgy Varsó könnyen elbukhatja a 75 milliárd eurónyi uniós forrás jelentős részét a 2027-ig tartó költségvetési ciklusban – közölte hétfőn az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Polish Politics And More (archives 2016-2022)
Zbigniew Ziobro a lengyel igazságügyi miniszter.
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto via AFP

Az igazságügy átalakítása miatt Brüsszel már korábban befagyasztott 35 milliárd eurónyi forrást, amely a koronavírus-járványt követő helyreállítási pénzekből lett Lengyelország számára elkülönítve.

A bizottság most arra figyelmeztette a lengyeleket, hogy amennyiben Varsó nem tesz lépéseket a bíróságok függetlenségének garantálása érdekében, úgy veszélybe kerülhetnek a kohéziós alapok forrásai is. Stefan de Keersmaecker elmondta, hogy ez alól csupán a fejlesztési tervek technikai előkészítésére szánt pénzek lehetnek kivételek, ám azok megvalósítását az unió már nem finanszírozza, ha nem történik változás.

Az országban 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság Pártja által bevezetett bírósági reformok többek között a kormánnyal szemben kritikus bírókat a partvonalra szorította és saját szövetségeseit állította a helyükre.

A bírósági reformok arcának is tekintett lengyel igazságügyminiszter, Zbigniew Ziobro szerint a lépés nyilvánvalóan illegális, míg az EU-s források felett diszponáló fejlesztési miniszter, Grzegorz Puda arról számolt be, hogy a technikai szinten az uniós források felhasználásáról szóló egyeztetések jól haladnak Brüsszellel. Szerinte a lengyel ellenzék az EU-s források elvesztésének kockázatait felnagyítva igyekszik a lakosságot rávenni, hogy ne támogassák a kormánypártot – írja a Reuters.

A kormánypárt az unió és több nemzetközi szervezet szerint is rombolta a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét a bírósági függetlenség felszámolásával. Noha Lengyelország 2004-es csatlakozása óta az uniós források egyik legnagyobb haszonélvezője volt a jelenlegi nacionalista és EU-szkeptikus valamint németellenes kormányzat egyre ellenségesebb hangot üt meg Brüsszellel szemben.