Közélet

Véres utcai csata dúl Artemivszknál: benyomultak az orosz egységek a városba

Az oroszok megpróbálják visszafoglalni a várost, ezzel megtorpanásra késztethetik az előrenyomuló ukránokat.

Péntek délelőtt véres utcai harcok alakultak ki Artemivszk vagy más néven Bahmut városának külső részein. Ez a település áll a legközelebb a kelet-ukrajnai fronthoz, nagy részét az ukrán katonák, kisebb részét pedig az oroszok uralják. Rendkívül közel esik a szakadár Donyeck és Luhanszk városokhoz is, illetve Szeverodonyeckhez, amelyet hónapokkal ezelőtt foglaltak el az orosz csapatok. 

Ukrainian soldiers prepare to fire a BM-21 'Grad' multiple rocket launcher towards Russian positions in Kharkiv region on October 4, 2022. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Fotó: Csiba Jaszujosi / AFP

A Twitteren terjedő hírek szerint éjjel a városból több ukrán egységet is visszavontak, feltehetően a már készülő orosz ellentámadás miatt. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a luhanszki szakadárokra hivatkozva azt írja: az oroszok benyomultak a külvárosba, és utcai harcokat vívnak az ukránokkal. Több területet is elfoglaltak a védőktől, akiket a nyugati és az északnyugati városrészekbe szorítottak vissza. 

Áttörték az orosz védelmet az ukránok – nagy árat fizettek érte Moszkva szerint

Kupjanszki és limani orosz rakétacsapásokról és ukrán tank áttöréséről számolt be Moszkva. A csecsen vezér iskoláskorú fiait is az ukrán frontra küldi.

Artemivszk rendkívül fontos település, stratégiai jelentőségű. Ha az oroszok teljesen elfoglalják, akkor megakaszthatják az ukrán hadsereg előrenyomulását. 

 

Bahmut Artemivszk utcai csata orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek