Közélet

Elmaradhat a herszoni csata, az oroszok visszavonulnak

Visszavonulnak a Dnyeper másik oldalára az oroszok, mivel a folyó nyugati partján nem tudják biztosítani a hadsereg ellátását.

Az Ukrajnában dúló háború kapcsán az elmúlt hetekben kulcsszerepet kapott Herszon városa, és az orosz fél a civil lakosság evakuálását is megkezdte, ám a feltételezés az volt, hogy a hadsereg beáshatja magát a háború elején elfoglalt városban, így véres csata következhet.

Situation In The City Of Sviatohirsk Recently Liberated By The Ukrainian Army A destroyed russian tank on the road in Kharkiv region, Ukraine, October 01, 2022 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Maxym Marusenko / AFP

Azonban szerdán Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter elrendelte, hogy az orosz csapatok vonuljanak vissza a folyó keleti partjára. Ez nagy siker az ukrán fegyveres erőknek, viszont demoralizálhatja az egyébként is motiválatlan orosz haderőt.

Az intézkedést Szergej Szurovikin, a háborúban részt vevő csapatok parancsnoka azzal indokolta, hogy a hadsereg ellátása nem biztosítható a Dnyeper nyugati partján. Az ukrán hadsereg szeptember elején indította meg ellentámadását, melynek célja a város visszafoglalása volt, ám sokáig úgy tűnt, ez inkább csak azt célozta, hogy lekösse az orosz hadsereg jelentős részét, miközben 

Harkiv környékén egy másik ukrán ellentámadás ért el áttörést, mivel a leginkább ütőképes orosz erőket onnan kivonták Herszon védelmére.

Azonban az elmúlt hetekben már egyre közelebb kerültek Herszonhoz is az ukrán erők. Szurovikin szerint a döntés megmenti a katonák életét és harci képességeit, a nyugati parton tartani őket ugyanis hiábavaló lett volna – írja a Reuters. A városba vezető fő hidakat az ukrán tüzérség már hetekkel korábban megrongálta, így a logisztika kivitelezése is egyre nagyobb kihívás volt az inváziós haderő számára.

Az interneten újabban a Darivka nevű híd is romokban látható. Az átkelőhely az Inhulec folyón vezetett keresztül, ami a Dnyeper egyik mellékfolyója. A képet közzétevő ukránok szerint a hátráló orosz csapatok rombolhatták le a hidat.

 

Szergej Szurovikin Herszon Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek