A kínai hatóságok nagylétszámú rendőri erőt vezényeltek ki hétfőn a járványellenes óvintézkedések miatt tüntetők ellen, és sokakat őrizetbe vettek a megmozdulásokon. A rendőrségi jelenlét érezhetően megnőtt Pekingben, Sanghajban, illetve több olyan kínai városban, ahol a lakosságszám meghaladja az egymillió főt. A tüntető tömegek az követelik, hogy Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök mondjon le a pozíciójáról.

A Japanese policeman stands in the middle of the road as a group of protesters (R) hold a peaceful gathering down the street from the Chinese embassy in Tokyo on November 28, 2022, in support of demonstrations held in China over Beijing's Covid-19 restrictions. - Hundreds of people have taken to the streets in China's major cities in a rare outpouring of public anger against the state over its zero-Covid policy. (Photo by )
Fotó: Richard A. Brooks / AFP

Megmozdulások voltak a nap folyamán a fővárosban, Sanghajban, Vuhanban, Nancsingban és Csengcsouban is. Az előző napok hasonló megmozdulásai után a tiltakozók ismét a cenzúrát jelképező fehér papírlapokat tartottak a magasba. 

Oldjátok fel a vesztegzárakat! Nem akarunk PCR-teszteket, szabadságot akarunk

– skandálták a tüntetők.

Koronavírus-kómában maradhat Kína, szenvedtek a tőzsdék

A kínai zavargások lejtmenetbe küldték a világ tőzsdéi mellett a magyart is.

Szemtanúk beszámolói szerint a rendőrség ellenőrzi a járókelők mobiltelefonjait is „gyanús információk” után kutatva. 

Számos tüntetőt előállítottak a hétvégén, bár pontos számuk egyelőre ismeretlen.

A Kínában működő külföldi tudósítók klubja (FCCC) élesen bírálta a karhatalmat amiatt, ahogy az újságírókkal szemben intézkedett a sanghaji és pekingi tüntetéseken.

Különböző sajtóorgánumok újságíróit zaklatta tettlegesen a rendőrség, miközben a zavargásokról tudósítottak

– ismertette az FCCC. Legalább két újságírót rövid időre őrizetbe vettek a szervezet értesülése szerint.

A fire truck (R) passes as a small group of protesters (L) hold up blank white pieces of paper in protest directly across the street from the Chinese embassy in Tokyo on November 28, 2022, in support of demonstrations held in China over Beijing's Covid-19 restrictions. - Hundreds of people have taken to the streets in China's major cities in a rare outpouring of public anger against the state over its zero-Covid policy. (Photo by Richard A. Brooks / AFP)
 Pekingi tüntetők, akik fehér lapot tartanak fel, a kínai cenzúra elleni tiltakozásként.
Fotó:  Richard A. Brooks / AFP

A Műsorszolgáltatók Európai Szövetsége (EBU) szintén elítélte az újságírók elleni túlkapásokat, és reményét fejezte ki, hogy hivatalos magyarázatot fognak kapni az esetekre.

Nem sokkal korábban nyilvánosságra került, hogy 

a BBC egyik riporterét rövid időre őrizetbe vette és állítólag bántalmazta a rendőrség Sanghajban. 

A pekingi külügyminisztérium állásfoglalásában azzal indokolta az őrizetbe vételt, hogy a férfi nem azonosította magát újságíróként, és önként nem volt hajlandó felmutatni sajtóigazolványát.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (UNHCHR) mindemellett felszólította a kínai hatóságokat: tartózkodjanak attól, hogy az egészségügyi korlátozások miatt és a nagyobb szabadságért békésen tüntető embereket önkényes őrizetbe veszik.

Csao Li-csian kínai külügyi szóvivő a tüntetéseket firtató újságírói kérdésre kijelentette, hogy a tüntetők 

nem az ellen tüntetnek, ami valójában történt.

Egyben meggyőződését fejezte ki, hogy a Kommunista Párt vezetésével és a nép támogatásával sikerrel fog járni a járvány elleni küzdelem.

A man (R) gives a speech to fellow protesters as they hold a peaceful gathering down the street from the Chinese embassy in Tokyo on November 28, 2022, in support of demonstrations held in China over Beijing's Covid-19 restrictions. - Hundreds of people have taken to the streets in China's major cities in a rare outpouring of public anger against the state over its zero-Covid policy.
Fotó:  Richard A. Brooks / AFP

A tüntetések kapcsán megszólalt Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök vezető egészségügyi tanácsadója is, aki nem érti a kínai kormányt, és nem látja a célt a tartós és szigorú lezárások politikájában, ami végeredményben kirobbantotta a tiltakozó megmozdulásokat a városokban.

Ami szintén érdekes, és az okait nem egészen értem, az az, hogy nem védték meg az időseket azzal, hogy beoltják őket. Ha megnézzük az idősek átoltottságát, akkor kiderül, hogy éppen azok nem kaptak védelmet, akiket valóban meg kellett volna védeni

– idézte Faucit a MarketWatch.

A megmozdulások kiváltó oka az volt, hogy nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben november 24-én kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben – amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott – tízen életüket vesztették, és többen megsérültek

Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen nagy, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni.

 Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben élnek olyanok, akik már száz napja karanténban vannak.