Közélet

Ál-Macron orosz mókamesterek megint felültették a lengyel elnököt

Miután a háborúból áttévedt rakéta ölt meg két embert Lengyelországban, Andrzej Duda elnökkel telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia államfő nevében két orosz komédiás a támadásról, és az erről készült videó gyorsan terjed. A lengyel elnököt másodszor viccelték meg így, 2020-ban Antonio Guterres ENSZ-főtitkár nevében érték el a mókamesterek.

A francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetést Andrzej Duda a múlt kedden, azon a napon, amikor Kelet-Lengyelországban egy becsapódó rakéta ölt meg két embert. Legalábbis a lengyel államfő ezt hitte. Valójában a Vovan és Lekszusz nevű orosz mókamesterek viccelték meg.

Andrzej Duda
Fotó: Getty Images

A beszélgetésről készült hét és fél perces felvételen a Rzeczpospolita beszámolója szerint Duda többek közt ezeket mondta angolul francia akcentust mímelő beszélgetőpartnerének:

Higgyen nekem, nagyon óvatos vagyok. Nem hibáztatom az oroszokat, ez háború. Ezért a háborúért szerintem mind a két fél egymást fogja okolni. Azt hiszi, háborút akarok Oroszországgal? Nem, nem akarom. Nem akarok háborút Oroszországgal, és extra óvatos vagyok, higgye el, extra óvatos.

Duda kiemelte, hogy ebből az okból nem is beszél a ötödik cikkelyéről, amelyben a tagok egymás kölcsönös megvédése mellett kötelezik el magukat, hanem a negyedikről, amely szerint a szövetség tagjai konzultálnak, ha valamelyikük fenyegetést észlel.

Az orosz internetkomédiások – Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztolarov – már évek óta játsszák ezt a játékot, politikai vezetőkre rátelefonálva más vezetők nevében. Dudát, úgy tűnik, kedvelik, hiszen 2020-ban egyszer már ugyanezt eljátszották vele, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár nevében. Akkor átvizsgálták az elnöki hivatal procedúráit, de mint kiderült, nem sikerült hatékony szűrőket beépíteniük.

Duda hivatala a Twitteren megerősítette a malőrt – írta a Reuters –, azt írták, hogy folytak az állam- és kormányfők közti egyeztetések a przewodówi robbanást követően, amikor bekapcsolták az elnökhöz a magát Emmanuel Macron francia elnöknek kiadó hívót.

A hívás közben Duda elnök észlelte, hogy a partnere nem szokványos módon irányítja a beszélgetést, felültetési kísérletről lehet szó, és véget vetett a beszélgetésnek

– írták.

 

Andrzej Duda rakétatalálat Lengyelország internetes csalás hoax
Kapcsolódó cikkek