Közélet

Brüsszel terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot

Az Európai Parlament újabb szankciós intézkedéseket kér Oroszország ellen.

Az Európai Parlament terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, és megfogalmazása szerint az orosz hadsereg Ukrajna és polgárai ellen az invázió kezdete óta brutális és embertelen cselekményeket követett el. Korábban a VG megírta, hogy a néppárti képviselők szerint az Európai Uniónak fokozatosan meg kellene szüntetnie a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal.

"I'm with Putin",  rally in  Rome
Fotó: Getty Images

„Az Oroszország által az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett szándékos támadások és atrocitások, a polgári infrastruktúra lerombolása, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog egyéb súlyos megsértése 

az ukrán lakosság elleni terrorcselekménynek minősül, és kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát”

 – olvasható az Európai Parlament oldalán a képviselők állásfoglalása, amelyet szerda délután elsöprő többséggel, 494 igen, 58 nem szavazattal és 44 tartózkodással fogadták el a strasbourgi havi plenáris ülésen. A szöveget az Európai Néppárt (EPP), a Renew Europe és az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportja (ECR) fogalmazta meg. 

Egyre több bizonyíték van arra, hogy Oroszország háborús bűnöket követett el

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint sok esetben deportálták és megkínozták a civileket az orosz csapatok.

Az EP Oroszország még szélesebb körű nemzetközi elszigetelését várja az Európai Uniótól, így többek között a nemzetközi szervezetekben és testületekben, például az ENSZ Biztonsági Tanácsában. 

A képviselők emellett szorgalmazzák az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok további mérséklését, valamint azt, hogy a kapcsolattartást minden szinten a szükséges minimumra korlátozzák. A parlament emellett felszólítja a tagállamokat, hogy 

az EU-ban zárják be és tiltsák be az orosz diplomáciai képviseletek alatt és vezetésével működő, világszerte az orosz propagandát terjesztő intézményeket.

A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy 

mielőbb fejezzék be a Moszkva elleni kilencedik szankciócsomaggal kapcsolatos munkájukat. 

A tagállamoknak emellett aktívan meg kellene előzni, ki kellene vizsgálni és büntetőeljárás alá kellene vonni a büntetőintézkedések bármifajta megkerülését, fogalmaz az állásfoglalás. Végezetül az uniós országoknak az Európai Bizottsággal együtt mérlegelniük kellene azon államokkal szembeni intézkedések bevezetését, amelyek megpróbálnak segítséget nyújtani Oroszországnak a kiszabott szankciók megkerülésében –  írja az álláfoglalás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a szöveget, és kijelentette, hogy Oroszországot felelősségre kell vonni annak érdekében, hogy véget vessen régóta tartó terrorizmuspolitikájának Ukrajnában és szerte a világon. 

 

Oroszország Európai Parlament
Kapcsolódó cikkek