Közélet

Egyre több bizonyíték van arra, hogy Oroszország háborús bűnöket követett el

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint számos esetben deportálták és kínozták meg a civileket az orosz csapatok.

Az orosz katonák szisztematikusan gyilkoltak, kínozták és rabolták el az ukrán embereket, ami kimeríti háborús bűncselekményeket – közölte az Egyesült Államok külügyminisztériumának globális büntető igazságszolgáltatásért felelős nagykövete. Beth Van Schaack nagykövet úgy fogalmazott, hogy egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy Oroszország Ukrajna elleni invázióját 

rendszerszerű háborús bűnök kísérték minden olyan régióban, ahol orosz erőket telepítettek.

This photograph taken on November 20, 2022, shows a book containing a picture of Soviet Union founder Vladimir Lenin at the International Airport of Kherson in the village of Chornobaivka, outskirts of Kherson, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Bulent Kilic / AFP

A The Guardian beszámolója szerint az orosz invázió alól felszabadított területekről származó bizonyítékok

„szándékos, válogatás nélküli és aránytalan” támadásokra utalnak, számos indokolatlan letartóztatás történt, az orosz katonák sok esetben deportálták, kivégezték és szexuálisan bántalmazták a civileket, köztük gyermekeket is.

Van Schaack azt mondta, hogy amikor rendszerszintű visszaélések történnek, akkor nagyon nehéz elképzelni, hogyan lehetne ezeket a bűncselekményeket elkövetni anélkül, hogy „a felelősség ne menne végig a parancsnoki láncon”. Az újságíróknak tartott tájékoztatón azt mondta, hogy az Oroszország kilenc hónapja tartó Ukrajna elleni támadása alatt számos vizsgálatot indítottak el, amelyekben a hágai nemzetközi büntetőbíróság is részt vett. 

A sajtótájékoztatón a nagykövet nem volt hajlandó konkrétan megmondani, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolhatják-e háborús bűnök miatt Ukrajnában.

De azt mondta, hogy az ügyészek „követik a bizonyítékokat, ahová azok elvezethetnek”. Azt is elmondta, hogy a jogi tisztviselők alaposan megvizsgálják a hétvégén megjelent videót, amely arra utal, hogy ukrán csapatok öltek meg orosz hadifoglyokat

The New York Times: tényleg kivégezhették az orosz foglyokat az ukránok

Az állítólagos videók napok óta vitákat váltanak ki a felek között: Moszkva háborús bűncselekményről beszél, Kijev szerint viszont tüzet nyitottak rájuk, és azt viszonozták. Most a The New York Times című lap is beleásta magát a történtekbe, de az eredménynek nem örülnek majd az ukránok.

 

orosz-ukrán háború háborús bünők
Kapcsolódó cikkek