Az amerikai elnök a kongresszus hatáskörébe utalta a szeptemberben megtárgyalt munkaügyi megállapodás elfogadását annak érdekében, hogy el lehessen kerülni az ország gazdaságát fenyegető vasutassztrájkot – közölte a Fehér Ház. 

US President Joe Biden gestures while disembarking Air Force One at MBS International Airport in Freeland, Michigan, on November 29, 2022. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Fotó: Jim Watson / AFP

Joe Biden korábban felszólította a törvényhozás képviselőit, hogy foglalják jogszabályba a vasúti áruszállításban működő szakszervezetek és a munkáltatók között szeptemberben kialkudott előzetes megállapodást, mert már csak így akadályozható meg a kilátásba helyezett munkabeszüntetés. 

Az elnök szerint a megállapodásban szereplő 24 százalékos béremelés példátlan mértékű, emellett fontos eleme az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó juttatások bővítése. 

A munkabeszüntetés – amely jelentősen érintené az áruszállítást – pusztító hatással lenne a gazdaságra, iparágak működését sodorná veszélybe, és már az első két hete alatt 765 ezer ember munkahelyét veszélyeztetné

– áll a közleményben. 

Az elnök azt írta, hogy – miközben megérti a szakszervezeti aggályokat – a gazdaság működőképességének fenntartása érdekében nem volt más választása, mint hogy a kongresszus közbelépését kérje, ezért felszólította, hogy tegye félre a pártszempontokat, és december 9-ig fogadja el a vasúti megállapodást. Biden szeptemberben személyesen is bekapcsolódott a vasúti szakszervezetek és munkaadók közötti tárgyalásokba. Szeptember 15-én maga jelentette be, hogy sikerült elkerülni a sztrájkot, miután létrejött az előzetes megállapodás. 

Ugyanakkor a folytatódó egyeztetéseken a 12 nagy munkavállalói érdekképviselet közül négy nem fogadta el a végleges megállapodást, ami azt jelenti, hogy a sztrájk elkerülhetetlenné vált.