Nevetségesnek nevezte Váel Abulmagd egyiptomi delegációvezető azokat a vádakat, amelyek szerint megfigyelnék az Egyesült Nemzetek Szövetsége Éghajlatváltozási Keretegyezménye sarm-es-sejki konferenciájának (COP27) résztvevőit.

Fotó: AFP

Mint ismert, az ENSZ vasárnap közölte, hogy vizsgálatot indított a konferenciájának védelmét ellátó egyiptomi rendőrök állítólagos szabálytalanságai miatt. Németország is aggodalmának adott hangot egyebek között azért, mert egyes általa szervezett rendezvények résztvevőiről fényképeket, illetve videófelvételeket készítettek.

 Váel Abulmagd, az egyiptomi delegáció vezetője azt mondta, hogy nem kapott közvetlen panaszt a német küldöttségtől.

„Láttam a sajtójelentéseket. Általánosítók és pontatlanok” – tette hozzá. Ezzel szemben a német külügyminisztérium szombaton azt közölte, hogy felvette a kapcsolatot az egyiptomi hatóságokkal a pavilonjában történt incidensekkel kapcsolatban.

Nevetséges, hiszen egy nyílt rendezvényről volt szó

– hangoztatta Abulmagd a rendezvény kapcsán, 

amelyen a kairói börtönben több mint egy hete éhségsztrájkoló, ismert egyiptomi demokráciapárti aktivista, Alaa Abdel-Fattáh nővére is felszólalt.

Az egyiptomi diplomata szerint a megfigyelési vád ürügyként szolgálhat arra, hogy eltereljék a figyelmet a lényegi kérdések megvitatásáról a klímacsúcson.

Az aktivistáról, aki a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bukásához vezető, 2011-es tüntetési hullám egyik vezéralakja volt, napokon át semmit nem lehetett tudni, ügyében pedig a múlt héten a COP27 alkalmából szót emelt az ENSZ emberi jogi főbiztossága, valamint Emmanuel Macron francia elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök is.