Az EU-nak szabályosan, a tagállamok tiszteletben tartásával kell együttműködnie a civil szervezetekkel, annak érdekében, hogy a tengeri mentési műveleteket konstruktívabban hajtsák végre, és ha ehhez strukturáltabb keretre van szükség, az Európai Bizottság támogatná a civil mentőhajókra vonatkozó magatartási kódexet – jelentette ki Margaritísz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos pénteken az uniós tagállamok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozására érkezve.

LAMPEDUSA, ITALY - MAY 20: Refugees and migrants are seen floating in an overcrowded wooden boat as they wait to be assisted by search and rescue crew members from NGO Sea-Eye on May 20, 2017 in international waters off the coast of Libya.
Fotó: Christian Marquardt / AFP

A rendkívüli tanácskozást azért hívta össze az EU tanácsának soros cseh elnöksége, hogy megpróbálják enyhíteni az illegális migrációval kapcsolatos feszültséget, miután a Földközi-tengeren kimentett emberek helyzete diplomáciai vitát okozott Olaszország és Franciaország között. 

Az olasz kormány külügyminisztere, Antonio Tajani korábbi nyilatkozatában azt szorgalmazta, hogy az EU-nak magatartási kódexet kéne kialakítani a mentőtevékenységet végző civil szervezetek számára, mivel véleménye szerint „nem avatkozhatnak bele egy tagállam menekültügyeibe”.

Szkínász érkezéskor hangsúlyozta: az EU és tagállamai fáradhatatlanul dolgoznak a válsághelyzetek kezelésén, ugyanakkor itt az ideje, hogy felhagyjanak az eseti megközelítésen, mivel egységes uniós menekültügyi keretre van szükség, amely az uniós jogon és értékeken alapul. Hozzátette, hogy az új uniós menekültügyi csomag már készen vár a megállapodásra, és reményét fejezte ki, hogy ez megtörténik még az Európai Bizottság mandátumának lejárta előtt. A biztos elmondta továbbá, hogy a pénteki tanácskozás a középmediterrán migrációs útvonalra összpontosít, amellyel kapcsolatban a héten a bizottság cselekvési tervet mutatott be, de a nyugat-balkáni útvonalon is megugrott az illegális érkezések száma, a testület erre vonatkozóan is javaslatokat fog kidolgozni.

Olaszország és Franciaország között novemberben heves diplomáciai vita alakult ki, miután a római vezetés hetekig megtagadta az Ocean Viking civil mentőhajó kikötését 234 emberrel a fedélzetén, ezzel rákényszerítve a francia kormányt, hogy fogadja a mentőhajót.

Válaszul az olasz követelésre, hogy Franciaország fogadja be az érkezőket, Emmanuel Macron elnök felfüggesztette a francia részvételt egy uniós szolidaritási paktumban, amelynek értelmében idén 3000 áttelepített menedékkérőt fogadott volna be Olaszországtól.