Az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a szövetségi adóhatóságnak ki kell adnia Donald Trump adóbevallását a képviselőház demokraták vezette költségvetési bizottságának. Az előző elnök ellen még hivatali ideje alatt, 2019-ben kezdeményezett vizsgálatot Richard Neal, a törvényhozás alsóházi bizottságának elnöke, aki azóta próbálta megkapni Donald Trump adóbevallását több évre visszamenőleg.

Fotó: AFP

Az iratok kiadásáról szóló jogi eljárás a Biden-kormány hivatalba lépése után gyorsult fel, amikor az igazságügyi minisztérium megváltoztatta jogi álláspontját, és 2021. júliusában úgy ítélte meg, hogy az adóhatóságnak eleget kell tennie a képviselőházi igénynek. Erről 2021. végén bírói határozat született, amely ellen Donald Trump fellebbezett. 

Ezt követően egy körzeti bíróság, majd idén nyáron a legmagasabb szintű fellebbezési bíróság is úgy döntött, kiadhatók az adóiratok. 

A volt elnök jogi szakértői ezután adtak be keresetet a Legfelsőbb Bírósághoz, amely – ezt elutasítva – helyt adott a képviselőházi kérésnek. Donald Trump és jogászai arra hivatkoztak a jogi eljárás során, hogy a törvényhozás demokrata vezetésű bizottsága közérdekre hivatkozik, de valójában politikai megfontolásokat követ.

Visszatérhet Trump a Twitterre, de úgy tűnik, nem kér belőle

A szavazás sikeres volt, így bejelentette, hogy visszaállítják a volt elnök profilját.