Közélet

Kijev szerint az oroszok robbantani akarnak Fehéroroszországban, majd az ukránokra kenni

A hírszerzés kiemelte, hogy a fehérorosz KDB, a belügyminisztérium és a határőrcsapatok egységeit már fokozott készültségbe helyezték.

Az orosz különleges szolgálatok a közeljövőben több terrortámadást terveznek Fehéroroszország területén lévő létfontosságú infrastrukturális létesítményekben, ember okozta baleseteknek álcázva ezeket, és az egyik fő célpontjuk a fehérorosz asztraveci atomerőmű – közölte vasárnap az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága. A katonai hírszerzés szerint Oroszország „szokásához híven” a terrortámadásokért a NATO-országokat és Ukrajnát készül felelőssé tenni. 

Soldiers,At,The,Main,Independence,Square,Near,Government,House,During, Soldiers at the main Independence Square near Government House during peaceful protest against rigged elections in Minsk, Belarus. Minsk, Belarus - August 15 2020.
Fotó: Ruslan Kalnitsky

Az állítólagos elkövetők fehérorosz katonai egyenruhát fognak viselni. A hírszerzés kiemelte, hogy a fehérorosz KDB, a belügyminisztérium és a határőrcsapatok egységeit már fokozott készültségbe helyezték. Kijev szerint ezekkel a terrorcselekményekkel Oroszország fel akarja gyorsítani a fehérorosz hadsereg bevonását az ukrajnai háborúba a maga oldalán. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója egy tévéinterjúban felsorolta, milyen és hány fegyver kell Ukrajnának. Közlése szerint északkeleti szomszédunknak további 150-200 harckocsira, körülbelül 300 páncélozott járműre, 100 tüzérségi rendszerre, 50-70 rakéta-sorozatvetőre és 10-15 rakétaelhárító rendszerre van szüksége ahhoz, hogy lezárja maga fölött az eget. 

Tyihanovszkaja: Fehéroroszország orosz katonai megszállás alá került

Az ellenzéki vezető éles hangú kirohanást intézett a minszki vezetés ellen, szerinte Aljakszandr Lukasenka elnök Vlagyimir Putyin bábja.

Ezenfelül megemlítette a 300 kilométeres hatótávolságú amerikai ATACMS rakétákat. Véleménye szerint ezek közelebb hoznák a háború végét, lehetővé téve Ukrajna számára, hogy megsemmisítse a megszállt területek mélyén található nagy orosz katonai raktárokat. 

Biztosított afelől is, hogy Ukrajnának nem szükséges katonai célpontokat támadnia Oroszországon belül.

Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője úgy véli, Ukrajna valószínűleg tavaszra nem képes véget vetni az Oroszország által kirobbantott háborúnak. Erről egy halifaxi biztonsági fórumon tett felszólalásában beszélt. Hozzátette, hogy ez szerinte inkább hangzik vágyálomnak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ukránok milliói reménykednek abban, hogy ez a konfliktus mielőbb véget ér. Emlékeztetett arra, hogy az idén Ukrajna sikereket ért el a csatatéren, felszabadította Herszont és előrenyomult a harkivi régióban.

A háború azonban tovább tart, és nem állok készen arra, hogy megnevezzem a pontos napot és időpontot, hogy mikor győzünk, de erre mindenképp sor kerül 

– szögezte le Jermak.

Közben az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom közleményében azt írta, hogy vasárnap reggel óta lövik az orosz erők a zaporizzsjai atomerőművet. Közlésük szerint több mint 12 találatot rögzítettek az erőmű infrastrukturális létesítményeiben. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megerősítette, hogy a létesítmény térségében több mint tíz robbanás hallatszott, és a területén jó néhány épület megrongálódott.

Az oroszok már nem, a kegyetlen tél annál inkább fenyegeti a herszoniakat

A felszabadított városban semmilyen közműszolgáltatás nincs, az infrastruktúra romokban.

Herszon megye orosz megszállás alól felszabadított részében elkezdték helyreállítani a mobilkommunikációt, már 52 bázis- és három mozgó állomás üzemel, a gázellátás helyreállítása folyamatban van – számolt be Jaroszlav Janusevics, Herszon megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője arról tájékoztatott, hogy szombaton az orosz támadások következtében Herszon megyében három helyi vesztette életét, 11 megsérült, az ország keleti részében – Dnyipropetrovszk, Harkiv és Donyeck megyében – további öt civil sebesült meg. Szerhij Hajdaj, Luhanzsk megye kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán erők eltaláltak egy orosz lőszerraktárt a régióban. Az ukrán vezérkar vasárnapi jelentése szerint az orosz hadsereg embervesztesége Ukrajnában meghaladta a 84 ezret.


 

háború Fehéroroszország terrotámadás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek