Közélet

Tyihanovszkaja: Fehéroroszország orosz katonai megszállás alá került

Az ellenzéki vezető éles hangú kirohanást intézett a minszki vezetés ellen, szerinte Aljakszandr Lukasenka elnök Vlagyimir Putyin bábja.

Oroszország katonai megszállása alá került Fehéroroszország, vezetője, Aljakszandr Lukasenka gyakorlatilag Vlagyimir Putyin orosz elnök bábjává vált – erről beszélt hétfőn Szvetlana Tyihanovszkaja fehérorosz ellenzéki vezető. 

Minski parádé
Katonai járművek Minszkben. Fotó: MTI / EPA

Azt kell mondjam, hogy Belarusz de facto katonai megszállás alatt áll 

– mondta a politikus az AFP hírügynökségnek Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek tanácskozása után a The Moscow Times szemléje szerint. Hozzátette: Lukasenkának semmilyen információja és ráhatása nincs az országában zajló orosz csapatmozgásokra, Putyin semmibe se avatja be, az orosz katonák pedig azt csinálnak Belaruszban, amit akarnak. 

Mint ismert: februárban elsősorban innen indított támadást Moszkva Kijev bevételére, de néhány hét alatt csúfos vereséget szenvedtek, így kénytelenek voltak Ukrajna északi részéről teljesen kivonulni. Tavasszal és nyáron aztán a déli és keleti frontokra helyezték a fő hangsúlyt, egy darabig sikerrel, de a szeptemberben indított ukrán ellentámadás miatt kénytelenek sorra feladni a megszállt területeket. 

Lukasenka kénytelen mindenre rábólintani, mert tudja, hogy Putyin támogatása nélkül már rég nem lenne hatalmon, és biztosan nem élné túl politikailag, ha az orosz elnök elengedné a kezét

– mondta Tyihanovszkaja.

Fehéroroszország esetleges hadba lépéséről már régóta pletykálnak, ám eddig Minszk ellenállt a moszkvai nyomásnak, és nyíltan nem támadta meg Ukrajnát. Tyihanovszkaja szerint ugyanakkor más oka is van annak, hogy Lukasenka nem meri ezt meglépni, mégpedig az, hogy tisztában van vele: egyetlen belarusz katona sem harcolna Ukrajna ellen. 

Az ellenzéki politikus egyébként 2020 óta emigrációban él, miután Lukasenka sokak szerint csalással nyert a választásokon, és utána kőkeményen fellépett az ellene tüntetőkkel szemben. Tyihanovszkaja azt szeretné elérni, hogy az EU határozottabban lépjen fel Minszkkel szemben, és semmiképp se támogassanak egy diktátort. 

 

 

 

 

 

Fehéroroszország orosz-ukrán háború Lukasenka
Kapcsolódó cikkek