Közélet

Komoly eredménynek könyvelte el a herszoni kivonulást a brit és az ukrán kormányfő

Rishi Sunak brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtöki telefonos megbeszélésükön egyetértettek abban, hogy továbbra is fontos a helyzet óvatos megítélése.

A brit miniszterelnök és az ukrán államfő szerint jelentős eredmény az ukrán fegyveres erők szempontjából az orosz haderő kivonása Herszonból. A Downing Street tájékoztatása szerint Rishi Sunak és Volodimir Zelenszkij csütörtökön telefonmegbeszélést tartott, és egyetértett abban, hogy az orosz kivonulás Herszonból tükrözi egyben az Ukrajna elleni orosz katonai offenzíva gyengeségeit is.

Rishi Sunak az ukrán államfővel tartott megbeszélésen megerősítette, hogy Nagy-Britannia folytatja Ukrajna katonai segélyezését.

London ezer föld-levegő típusú rakétát ad át Ukrajnának, emellett több mint 25 ezer olyan egyéni felszerelési egységcsomagot szállít, amelyet az ukrán katonák szélsőségesen hideg téli időjárás esetén tudnak használni – közölte a brit kormányfő. 

Rishi Sunak Departs For PMQs, LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 09: British Prime Minister Rishi Sunak departs 10 Downing Street ahead of the weekly Prime Ministers Questions on November 09, 2022 in London, England. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
 Rishi Sunak brit miniszterelnök elhagyja a Downing Street 10.-et 2022. november 9-én Londonban.
 Fotó: Dan Kitwood / AFP

A londoni miniszterelnöki hivatal már a hét elején bejelentette, hogy felszerelésekkel segíti az ukrán hadsereget a téli hadviselésben. E szállítmányokban a szélsőséges hidegben viselhető 25 ezer téli katonai ruházati egységcsomag mellett szerepel 12 ezer egységnyi olyan felszerelés – köztük 150 nagy befogadóképességű, fűthető katonai sátor –, amely lehetővé teszi a katonák számára a szabadban alvást rendkívül hideg időben is.

Helyi vezető: haditechnikát vontak ki az orosz erők Herszonból

Herszoni lakosok látták, amint orosz haditechnikai eszközök és Kamaz teherautók vonulnak a Dnyeper (Dnyipro) folyón átívelő Antonyivszkij híd felé – közölte Halina Luhova, Herszon város ukrán katonai adminisztrációjának vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A helyzet feszült, bonyolult. Nincs internet. Tegnap este óta senkivel nem tudtam kommunikálni, így csak olyan információval rendelkezem, amely tegnap elérhető volt

– mondta a tisztségviselő.

Közölte, hogy herszoni lakosok elmondása szerint szerda este orosz haditechnikai eszközök mozgását figyelték meg. Ezenfelül Kamaz teherautókat láttak oszlopban haladni és néhány, a helyiektől eltulajdonított személygépkocsit. A járművek elhagyták Sznyihurivkát az Antonyivszkij híd irányába. „Nagy volt a torlódás, oszlopokban haladtak” – jegyezte meg Luhova.

Moszkvában ünneplik a herszoni visszavonulást – már kutuzovi magasságokban a menekülés

A döntést sok, korábban kritikus orosz vezető is üdvözölte, de azért maradtak bíráló hangok is.

 

Fotó: Bulent Kilic / AFP

Luhova elmondta, hogy Herszonban nincs üzemanyag. Priozerne és Kamisani falvakban eltörtek a gázvezetékek, az emberek fűtés nélkül maradtak. Ugyanez a helyzet Bilozerka településen is, Herszonban pedig helyenként nincs áramellátás.

Szavai szerint a herszoni lakosok körében félelem és bizonytalanság uralkodik, mert az orosz megszállók razziákat tartottak, és nyomást gyakoroltak rájuk, ezért csak röviden számolnak be az aktuális helyzetről. Óvakodva fogadják az oroszok Herszonból való kivonulásáról szóló kijelentéseket, mert bár nincsenek ellenőrző pontok, érződik a betolakodók jelenléte a városban –  mondta a helyi tisztségviselő.

Becslések szerint eddig 200 ezer katona halhatott meg az ukrajnai háborúban

A katonai áldozatok mellett 40 ezer civil is odaveszhetett.

 


 

Rishi Sunak orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek