Közélet

Moszkvában ünneplik a herszoni visszavonulást – már kutuzovi magasságokban a menekülés

A döntést sok, korábban kritikus orosz vezető is üdvözölte, de azért maradtak bíráló hangok is.

Több ismert orosz vezető is támogatását fejezte ki az orosz hadsereg Herszon feladásáról szóló szerdai döntése kapcsán. A Dnyeper nyugati partjáról való visszavonulást Szergej Sojgu hadügyminiszter rendelte el szerdán, miután az Ukrajnában harcoló csapatok parancsnoka, Szergej Szurovikin egy tévében is közvetített ülésen közölte vele, hogy a csapatok ellátása a továbbiakban nem lehetséges.

Fotó: Russian Defence Ministry / AFP

Az államilag finanszírozott, a nyugati világban egyre több helyen tiltott RT vezetője, Margarita Szimonjan ahhoz hasonlította a lépést, mint amikor a napóleoni invázió hatására Kutuzov marsall feladta Moszkvát.

A hadsereggel szemben korábban kritikus Wagner-csoport élén álló Jevgenyij Prigozsin szerint a visszavonulás rendkívül nehéz feladat, de annak sikeres végrehajtása Szurovikin legnagyobb eredménye lehet. Prigozsin emellett méltatta a parancsnokot, hogy nem ijedt meg a felelősségtől és vállalta a döntés súlyát.

Egyetértését fejezte ki ezzel a hadsereg másik korábbi kritikusa, a csecsen Ramzan Kadirov is, aki szerint Szurovikin döntése megőrzi a katonákat és jobb stratégiai pozíció felvételét teszi lehetővé.

Noha a korábbi bírálatok után a döntés méltatása újdonságnak tűnhet, 

Prigozsin és Kadirov továbbra sem teljesen elégedett a hivatásos hadsereggel. 

Kadirov feltette a kérdést, hogy Herszon ellátását miért nem biztosították a kezdetektől, míg Prigozsin szerint a hadseregnek meg kell értenie, hogy kinek van igaza és ki téved, valamint azt is, hogy miért. Ugyanakkor a Wagner-főnök szerint a lényeg a következtetések levonása és a hibák kijavítása.

Korábban a független híroldal, a Meduza arról számolt be, hogy a Kreml utasította az állami médiát, hogy ne idézzenek az ukrán hadjárat alakulásával kritikus tisztviselőket

 – írja a The Moscow Times.

Az orosz állami hírekben a visszavonulás helyett manőver, átcsoportosítás és más szavakkal írják le a „különleges katonai művelet” legújabb fejleményeit. A népszerű talkshow-t vezető Vlagyimir Szolovjov műsorában nehéz, de bátor döntésnek nevezte a város feladását, és arra kérte a nézőket, hogy bízzanak a tábornokokban.

A visszavonulás ugyanakkor több háborúpárti bloggert is elkeserített és a kritikus hangok sem némultak el teljesen. Az eset kapcsán nem szólalt meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a bejelentést követően az ország közegészségügyi intézetének 75. születésnapját ünneplő eseményen vett részt.

 

Jevgenyij Prigozsin Herszon Ramzan Kadirov
Kapcsolódó cikkek