A regénysorozatként világhírig jutó Harry Potterből később több film is készült és a mű rajongóit most arra kérik az egyik jelenet forgatási helyszínén, hogy igyekezzenek a korábbihoz képest más módon leróni tiszteletüket az alkotással kapcsolatban. 

Dobbys,Grave,,Harry,Potter,Filming,Location,,Freshwater,West,,Pembrokeshire,Coast, Dobbys Grave, Harry Potter filming location, Freshwater west, Pembrokeshire Coast, Wales. In November, Dobby's grave
Dobby sírja
Fotó: Sophie Burgess / Shutterstock

A Harry Potter és a Halál Ereklyéi első részének azon jelenetét, amelyben meghal Dobby a házimanó, a walesi Pembrokeshire Freshwater West Beach nevet viselő partján forgatták és a film kedvelői emlékhelyet is állítottak ott Dobbynak. Ezt követően a tengerpart igazi turistacélpont lett, amivel a helyieknek nincs is problémájuk, ám arra kérik a regények és a filmek rajongóit, hogy ne hagyjanak zoknit a helyszínen.

A Harry Potter világában ugyanis a házimanók csak akkor nyerhetik el a szabadságot, ha ruhát kapnak gazdájuktól. Dobby is így szabadul meg gazdájától Lucius Malfoytól. A gonosz varázsló nem önként, hanem beugratás eredményeként szabadítja fel rabszolgáját, mivel a ruha átadása akkor is elhozza a szabadságot, ha azt nem jószántából adja át a tulajdonos a manónak. A könyvben és a filmben pedig egy zokni az a ruhadarab, ami elhozza a házimanó szabadságát.

Azonban a Harry Potter-rajongók annyira sok zoknit hagytak Freshwater West Beach-en, hogy az már környezeti aggályokat vet fel. Nyolc hónapos környezeti vizsgálatot követően a National Trust Wales úgy döntött, maradhat az emlékhely, ám mindenkit arra kérnek, hogy a helyszínről csak fotók készítésével emlékezzenek meg, onnan ne vigyenek el semmit, és oda se vigyenek mindenféle tárgyakat. Ezek ugyanis a tengeri élővilágot és táplálékláncot is elérhetik – írja az NBC.