Benyújtotta lemondását Terada Minoru japán belügyminiszter vasárnap, Kisida Fumio miniszterelnök pedig elfogadta a döntést. A kormányfő azt mondta, súlyos felelősséget érez azért, mert október vége óta már három minisztere mondott le, és hozzátette, hogy hétfőn nevezi meg Terada utódját. Az NHK japán közszolgálati televízió azt közölte, Teradát várhatóan a korábban külügyminiszteri posztot betöltő Macumoto Takeaki követi a belügyi tárca élén.

Japan‘??Internal affairs minister Minoru Terada submits resignation, Japan’s Prime Minsiter Fumio Kishida appears before speaking to media after receiving Internal affairs minister Minoru Terada’s letter of resignation at Prime Minister’s residence in Tokyo on Nov. 20, 2022. Terada had been grilled over scandals related to the alleged abuse of political funds.?( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Yuki Kuroki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Az újabb lemondás tovább gyengítheti Kisidát, akinek a támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint így is 30 százalék alá süllyedt.

 A volt belügyminisztert több támadás érte a médiában és az ellenzék részéről, mert nem volt képes elszámolni a hozzá érkező politikai adományokkal, a bírálatok pedig erősödtek a költségvetési vita közeledtével.

Így pörgetné fel a gazdaságot a japán kormány

A japán kabinet 29 ezer milliárd jen értékű (200 milliárd dollár) gazdaságélénkítő csomagot jelentett be.

 Terada elismerte, hogy egy őt támogató csoport olyan pénzügyi iratokat nyújtott be, amelyeket a jelek szerint egy halott ember nevében írtak alá.

Kemény kritika Japánból: ne csak Putyint okolják, Zelenszkij ugyanolyan felelős

Mori Josiro korábbi japán miniszterelnök éles hangvételű kirohanást intézett az ukrán elnök ellen.

Kisida és kabinetje népszerűségét korábban már megtépázta a kormányfő vezette Liberális Demokrata Párt több tagjának a vitatott adománygyűjtési módszereiről ismertté vált Egyesülés Egyházával fenntartott kapcsolat is. A dél-koreai székhelyű szervezettel kapcsolatos botrányok azt követően robbantak ki, hogy júliusban merénylet áldozata lett Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök. Az elkövető azt vallotta, hogy a kormányfővel Abe és az egyház közötti kapcsolatok miatt végzett, és azt vetette az egyház szemére, hogy tönkretette a családját. 

Jamagiva Daisiro gazdaságfejlesztési miniszter október 24-én, Hanasi Jaszuhiro igazságügyi miniszter pedig november 11-én mondott le, az utóbbi alig három hónappal a beiktatása után. Jamagiva az Egyesülés Egyházával fenntartott kapcsolatai miatt döntött a távozás mellett, Hanasi pedig azt követően, hogy a szemére vetették, hogy nem veszi elég komolyan a tisztségét.