Közélet

Kemény kritika Japánból: ne csak Putyint okolják, Zelenszkij ugyanolyan felelős

Mori Josiro korábbi japán miniszterelnök éles hangvételű kirohanást intézett az ukrán elnök ellen. Véleménye szerint ő ugyanakkora szenvedést okoz az ukrán népnek, mint az oroszok.

Erős szavakkal kritizálta Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt Mori Josiro korábbi japán miniszterelnök. Az idős politikus – aki legutóbb több botrányt is kavart a tokiói olimpiai bizottság vezetőjeként, majd végül lemondásra kényszerült – a Nikkei című japán lapnak adott interjút, amelyet a TASZSZ orosz hírügynökség szemlézett. 

Fotó: AFP

Ebben arról beszélt, hogy mindenki csak Vlagyimir Putyin rémtetteiről beszél az ukrajnai háború kapcsán, de arról bezzeg senki, hogy Zelenszkij is ugyanolyan felelős az ukrán nép szenvedéseiért. 

Miért nem beszél senki Zelenszkij felelősségéről? A japán média is egyoldalúan mutatja be az eseményeket, főleg nyugati forrásokra támaszkodva

– mondta Mori, aki szerint az amerikai média csak azt láttatja, amit szeretne az eseményekkel kapcsolatban. Ezzel Mori szerint azt érik el, hogy Oroszország lesz a gonosz, Ukrajna pedig a jó ebben a szörnyű szituációban. Holott véleménye szerint a valóság ezzel szemben sokkal árnyaltabb, és bőven történnek felháborító és szörnyű dolgok az ukrán oldalon is. 

Repedések Kijevben: Zelenszkij féltékeny a tábornokára, attól tarthat, lecserélnék rá

A Financial Times című lap szerint az ukrán elnök azt kérte Valerij Zaluzsnijtól, az ukrán erők főparancsnokától, hogy vegyen vissza a nyilvános szereplésekből.

A héten például a Kreml is előállt egy videóval, amely szerintük arra bizonyíték, hogy ukrán katonák fogságba ejtett oroszokat végeztek ki, miután azok megadták magukat. Valerij Fagyejev, az orosz elnöki emberi jogi tanács vezetője bejelentette, hogy a videófelvételt, amelyen orosz hadifoglyok kivégzése látható a donyecki Makijivkában, elküldi több nemzetközi szervezetnek, és vizsgálatot követel tőlük. A címzettek között szerepel az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európa Tanács, az Amnesty International és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága. 

 

 

orosz-ukrán háború Zelenszkij Japán kritika Mori Josiro
Kapcsolódó cikkek