A japán kormány úgy döntött, hogy közvetlenül az emelkedése mögötti lakossági energiaárakat veszik célba – ismertette Kisida Fumio miniszterelnök újságírók előtt. Ezzel elkerülhető lesz, hogy ne alakuljon ki 10 százalék körüli infláció, mint az Egyesült Államokban vagy Európában – fogalmazott.

A gazdasági csomag részeként a lakossági fogyasztók közvetlen, 45 ezer jen pénzügyi támogatást kapnak a megugró energiakiadásaik fedezésére, ezzel jövőre csökkenhet a háztartások energiaszámlája.

Döntés született a benzinártámogatások meghosszabbításáról is. A várandós anyák és a kisgyereket nevelő szülők 100 ezer jen támogatást kapnak.

Uniqlo Opens New Shinjuku Store
Fotó: Kiyoshi Ota / Bloomberg via Getty Images

A jövő hónapban kiegészítő költségvetést terjesztenek be, a program pénzügyi forrásait pedig kötvénykibocsátásból fedezik.

A kormány számításai szerint a pénteken bejelentett intézkedések jövőre 1,2 százalékponttal faraghatják le az éves átlagos inflációt. 

A lépésekkel az egy éve hivatalban lévő Kisida Fumio az elmúlt hónapok botrányai miatt megcsappant népszerűségén is igyekszik javítani. A kormányfő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: figyelemmel kísérik a jen árfolyamának alakulását. A japán jegybank az elmúlt hetekben több tízmilliárd dollárt költött devizapiaci intervenciókra, hogy megállítsa a jen gyengülését, de ezek a lépések csak rövid távon voltak eredményesek. A dollárral szemben a japán deviza 32 éves mélypontra süllyedt, a jegyzés a múlt héten elérte a 150-es szintet, jelenleg is a 146-148-as sávban mozog.

A kormány bejelentése néhány órával követte a Bank of Japan pénteki kamatdöntő ülését. A jegybankárok változatlan szinten hagyták az irányadó kamatot. Elemzők szerint a gyenge jen elsődleges kiváltó oka a japán jegybank ultralaza monetáris politikája.