Mpox néven hivatkozik ezentúl az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az eddig majomhimlőnek (angolul monkeypoxnak) nevezett járványos megbetegedésre – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet hétfőn. 

A változtatást azzal indokolták, hogy több olyan panaszt kaptak, amely szerint a majomhimlő elnevezés rasszista és megbélyegző

–  írja a Reuters.

Monkeypox Virus Photo Illustrations
Fotó: Getty Images

Egy évig mindkét elnevezést egyszerre fogjuk használni, amíg a majomhimlő elnevezés fokozatosan el nem tűnik

– közölte a globális egészségügyi szervezet.

A WHO az év elején nyilvános konzultációt indított a betegség új nevének megtalálására. Az egyik legnépszerűbb javaslat az „mpox” vagy „Mpox” volt, amelyet többek között a RÉZO férfi egészségügyi szervezet terjesztett elő. A szervezet igazgatója akkor azt mondta, hogy a majomhimlővel kapcsolatos képzettársítások miatt sokan nem vették komolyan a betegséget, sem a miatta kihirdetett egészségügyi vészhelyzetet.

Az 1958-ban felfedezett majomhimlőt az első tüneteket produkáló állatról nevezték el. A fertőzés az idei év előtt főként a nyugat- és közép-afrikai országokban volt jelen, a WHO adatai szerint mostanra azonban 110 ország mintegy 80 ezer megbetegedést és 55 halálesetet jelentett.