A szlovák legfelsőbb ügyészség a büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszüntette a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Robert Fico during the press conference at Chancellery of the Prime Minister in Warsaw, Poland on May 31, 2017  (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto)
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP

Fico és belügyminisztere, Robert Kalinák, illetve Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitány és egy negyedik személy ellen idén áprilisban indított eljárást a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnszövetkezet létrehozásának, hivatali jogkörrel való visszaélésnek és adótitok megsértésének a gyanújával. 

Fico az eljárást rögtön annak megindítását követően az ellenzék ellehetetlenítését célzó politikai bosszúnak minősítette, rámutatva: ez az eset már a negyedik, amelyben a NAKA politikai céllal eljárást indított ellene.

Az eljárás megszüntetésének oka a büntetőtörvénykönyv és a büntetőjogi rendtartás rendelkezéseinek többrendbeli megsértése – közölte kedden Maros Zilinka legfőbb ügyész. 

Alapvető dolgok hiányoztak, például a vádpontokban szereplő tettek elkövetésének ideje és helye

– mutatott rá a döntés okaira Jozef Kandera, az ügyben illetékes ügyész, akinek szavait a szlovák hírügynökség idézte. Robert Fico a legfelsőbb ügyészség döntésére reagálva azt mondta: tiszteletben tartja azt. Robert Kalinák korábbi belügyminiszter reakciójában megismételte, hogy szerinte az eljárás politikai megrendelésre történt, majd azt mondta: a legfelsőbb ügyészség nem dönthetett másképp, hiszen az eljárás a kezdetektől fogva megszűnésre volt ítélve. 

Szlovákia: szerényebb karácsony, csökkenő megtakarítások

Szlovákiában a megkérdezettek bő 70 százaléka szűkösebb karácsonnyal számol – derül ki az Erste-leány Slovenská Sporitelna (SLSP) takarékpénztár felméréséből. Az SLSP-nek a karácsonyi szezon költési szokásait feltérképező felmérésében a válaszadók 34 százaléka az ajándékokon fog spórolni.