Most egyetlen dologra kell törekedni, a veszély elhárítására, és egyetlen módon lehet a közvetlen veszélyt elhárítani, tűzszünettel; „békét akarunk és tűzszünetet” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Belgrádban.

A kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: az, hogy Lengyelország a saját területén vesztett el életeket, jól mutatja, hogy „ha a szomszédodban háború van, te sem vagy biztonságban”.

A miniszterelnök közölte: az pedig, hogy kedden megszűnt az olajellátás keleti irányból Magyarország felé, jól mutatja, hogy a gazdaság is veszélyben van.

Hangsúlyozta: „Ha veszélyben vagy te magad, az állampolgáraid és a gazdaságod, akkor egyetlen dologra kell törekedni, hogy ezt a veszélyt elhárítsd.” Ezt egyetlen módon lehet megtenni, tűzszünettel; „békét akarunk és tűzszünetet” – jelentette ki Orbán Viktor.

ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar; NEHAMMER, Karl
Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök  és Karl Nehammer osztrák kancellár a második magyar–osztrák–szerb háromoldalú csúcstalálkozón Belgrádban 2022. november 16-án. 
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI 

Magyarország támogatja Szerbia EU-tagságát

Magyarország továbbra is sürgeti, hogy az minél hamarabb tegye lehetővé Szerbia teljes jogú tagságát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Belgrádban.

A kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: Szerbia európai uniós tagsága európai érdek, és sokkal könnyebben tudnának védekezni a migrációval szemben, ha Szerbia is az Európai Unión belül lenne már. Közölte: addig is, amíg ez nem történik meg, egyetlen cél lehet, hogy a védelmi vonalakat minél inkább délre tolják, és Szerbiával, Ausztriával egy közös határvédelmi erőt hozzanak létre. Magyarország az ehhez szükséges személyi állományt és technikai eszközöket azonnal rendelkezésre bocsátja – mondta.

Szijjártó: újraindult a szállítás a Barátság kőolajvezetéken

A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátorállomást, amely a áramellátásáért felelt.

Borítókép forrása: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI