Energia

Szijjártó: újraindult a szállítás a Barátság kőolajvezetéken

A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátorállomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt.

„Az orosz légi csapások következtében az ukrajnai energetikai hálózat több ponton is megsérült. Megsérült egy olyan transzformátorállomás is, amely biztosítja a kőolajszállítás áramlását a Barátság kőolajvezetéken, amely gyakorlatilag Magyarország egész kőolajellátásáért felel, ezért a szállítás átmenetileg leállt. 

A műszaki munkálatokat sikerült oly mértékben elvégezni, hogy néhány perccel ezelőtt a kőolajszállítás Magyarország irányába újraindult”

– mondta Szijjártó Péter a Facebookra feltöltött videójában.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy a jelenlegi fázisban alacsony nyomással, de a műszaki munkálatok mellett áramlik a kőolaj. Azt is elmondta, hogy 

Magyarország energiaellátása akkor sem volt veszélyben, amikor a kőolajvezetéken nem jött olaj, mivel jelentős készletekkel rendelkezik az ország. 

Kedd este, a Lengyelországot ért rakétabecsapódásokat követően kiderült, hogy rakétatalálat érte az áramellátót is a fehérorosz–ukrán határon, a azonban nem sérült meg. Herman Haluscsenko ukrán energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy az átfogó orosz rakétatámadás az Ukrajnával szomszédos több ország energiarendszerére is hatással volt. Kiemelte, hogy az energiarendszer elleni mostani támadás volt a legsúlyosabb a háború kezdete óta. 

Korábban a VG megírta, hogy a hazai, három hónapra elegendő stratégiai tartalékon felül általában a finomítóknak is van egy 30 napos tartalékuk, hogy a finomítás zökkenőmentes legyen, s ez így van Százhalombattán is. 

 

Szijjártó Péter
Kapcsolódó cikkek