Ha háború van a szomszédodban, te sem érezheted magad biztonságban – kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint nemcsak a fizikai épségünk van veszélyben, hanem a gazdaság biztonsága is. 

Tűzszünet és béketárgyalás

– úgy véli ő is, ez a megoldás. Szerinte az a veszély fenyeget, hogy Európa egyre jobban belesodródik a háborúba. Magyarország azért van szerencsés helyzetben, mert az ukrán–magyar határ egy rövid szakasz, és messze van a fronttól, csak érintkezések vannak az Egyesült Államok és Oroszország között.

Budapest, 2022. július 1.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. július 1-jén.MTI/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán / MTI

Folyamatosan csúszik bele Európa a háborúba

A szankciós politika egy lépés a háború felé. Egy évvel ezelőtt az még óvatosan kezdte, de ahogy telt az idő, az unió maga is egyre jobban belesodródott a háborúba.

Lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba, nagyon veszélyes dolog, amit az EU csinál Orbán Viktor szerint.

Magyarország próbálja visszahúzni, a szankciókkal viszont tönkretesszük magunkat, még akkor is így van, ha igazságosnak gondoljuk őket.

Letagadják az EU vezetői a szankciók eredeti célját

Az egész európai gazdaság süllyedését a szankciók okozzák

– mondta a miniszterelnök.  Az önbecsapás nem segít, szerinte le kell beszélni az Európai Unió vezetőit arról, hogy utólag mást mondjanak – utalt arra, hogy az uniós kormányfők letagadják a szankciók eredeti célját.

Sosem támogattuk a szankciókat

Magyarország sosem támogatta a szankciókat, sosem szavaztuk meg őket.

– tette hozzá, majd jelezte, nem engedhetjük meg magunknak, hogy mindig vétózzunk. Hazánk eddig mindig valami mentesítést harcolt ki magának. 
„Ha lesz 9. szankciós csomag, el fogom érni, hogy Magyarország mentesítést kapjon alóla” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hazánknak mentesítést tud kiharcolni a súlyos gazdasági nehézségek alól, ám ez nem vonatkozik a szankciók politikai és általános hatásaira, mint mondjuk, a szankciós inflációra. Szerinte ezt politikai döntések idézték elő. Magyarország nem lehet érintetlen sziget, de azt el tudja érni, hogy az elemi érdekeinket megvédje, és a döntések hatásait mérsékelje.

A kormány igyekszik enyhíteni a családok terheit

– ennek jegyében döntött a burgonya és a tojás árstopjáról. Ezt azonban minden termék esetében nem tudja megtenni, de ilyen intézkedésekkel lehet segíteni az embereket. Szerinte a rezsicsökkentés havi 181 ezer forintot hagy a családoknál anélkül, hogy tudnák ezt. Hozzátette, több millió olyan család van, amely nem engedheti meg magának hazánkban, hogy kifizesse a magasabb árakat, őket kell segíteni. Két lehetőség van a kormány előtt: kivárja a végét vagy közbeavatkozik. Úgy gondolja, az utóbbi a megoldás.

Magyarország szeretne kimaradni az általános recessziós hullámból

Nagyon gyorsan nőtt a gazdaságunk a koronavírus-járvány után, aztán beesett a háború a szankciós időszakkal, és ezek negatív hatást gyakoroltak rá. Fennáll a veszély, hogy a mínuszba forduljon – mi szeretnénk ebből az általános recessziós hullámból kimaradni. A kormányfő szerint nem szabad feladni a legfontosabb nemzetstratégiai döntéseket sem, sőt szeretnének pozitívokat is hozni. 

A legfontosabb célokat nem adja  fel a kormány

Sosem adunk fel fontos nemzetstratégiai döntéseket

– húzta alá, kiemelve a gyármentő programot, a turisztikai akciótervet, továbbá a kkv-k megsegítését.

Néhány évig szükség lesz egy önálló energiaügyi minisztériumra

A elleni támadásról azt mondta, a választás után új kormányt alakított, de akkor még nem voltak szankciók, így az akkori helyzetnek megfelelő szerkezetet állított fel, ám aztán jöttek a szankciók. Szerinte a legfontosabb kérdéssé azóta az energia vált, ennek pedig meg kell jelennie a kormány szerkezetében is. Éppen ezért néhány évig mindenképpen szükség van egy önálló energiaügyi minisztériumra. A másik, amire szükségünk van, a hadsereg fejlesztése, ezért Palkovics Lászlót arra kérte fel, hogy álljon a hadiipar élére.

Tavasszal újra kell tölteni a tárolókat, Magyarország könnyebb helyzetben lesz

Az idei tél megoldottnak tekinthető a kormányfő szerint, be lett tárolva elegendő energia: „Ellátásbiztonság szempontjából rövid távon rendben vagyunk”, de tavasszal újra kell tölteni, ami viszont egész Európának kihívás lesz majd. Azoknak, akik lemondtak az orosz gázról, nehezebb lesz ezt megoldani, Magyarország ellenben könnyebb helyzetben lesz. Ha a Déli Áramlat működik tavasszal, fel tudjuk tölteni a tárolókat. 

Növelni kell az itthon előállított energia mennyiségét

A másik feladat, hogy megfizethető legyen az energia ára, ezért növelni kell a saját erőből itthon előállított energia mennyiségét. Ennek a feladatát kapta Lantos Csaba. „Szerintem meg fog birkózni ezzel a feladattal” – mondta.

Külföldről finanszírozhatták a baloldali pártokat

Jó okunk van arra, hogy megdöbbenjünk

– válaszolta a kormányfő arra, hogy a magyarországi választások előtt és után a baloldali pártokat külföldről fizették vagy fizetik, mégpedig „nem is mogyorónyi összegekkel”. Úgy véli, ez törvénytelen, de közben van egy nem jogi része is, ugyanis ha valaki külföldről fogad el pénzt, felmerül a kérdés, hogy mit ígért cserébe. „Aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy szerinte ezzel a magyar polgárokat átverik.