A szíriai kurd haderő arra kérte Moszkvát, hogy segítsen lebeszélni a török elnököt a kurd területek ellen indítandó katonai offenzíváról – közölte Mazlum Abdi, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) katonai főparancsnoka.

09 June 2022, Syria, A'zaz: Fighters of the Turkish-backed Syrian National Army take part in a military parade in the countryside of Aleppo Governorate, as part of the forces' preparations for military actions on the areas controlled by the Syrian Democratic Forces. Photo: Anas Alkharboutli/dpa (Photo by Anas Alkharboutli/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Anas Alkharboutli / AFP

Abdi internetes sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt is mondta, hogy török támadás esetén a kurdok vezette SDF nemcsak védekezni fog, de kénytelen lesz kiterjeszteni a háborút a teljes határövezetre. Törökország november 20-án indított légicsapás-sorozatot az északkelet-szíriai kurd hadállások ellen, mert Ankara terroristának tekinti a kurd fegyvereseket.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig a múlt héten jelentette ki, hogy a megfelelő pillanatban a szárazföldi támadást is elindíthatja, bár részletekbe nem bocsátkozott.

Mazlum Abdi ezért találkozott szombaton az északkeleti Kámisli város katonai repülőterén a Szíriában állomásozó orosz haderő vezetőjével, Alekszandr Csajkóval. Arra kérte a tábornokot, hogy járjon közben a török támadások leállításáért. A találkozó előzménye, hogy az utóbbi napokban a Damaszkusz szövetségeseként számontartott Oroszország és a szíriai kurdok támogatójaként ismert washingtoni kormány is arra kérte a török vezetést, hogy legyen visszafogott a kurd kérdésben.

09 June 2022, Syria, A'zaz: A fighter of the Turkish-backed Syrian National Army takes part in a military parade in the countryside of Aleppo Governorate, as part of the forces' preparations for military actions on the areas controlled by the Syrian Democratic Forces. Photo: Anas Alkharboutli/dpa (Photo by /picture alliance via Getty Images)
Fotó: Anas Alkharboutli / AFP

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) aktivistahálózat adatai szerint a november 20. óta ismétlődő török légi csapások eddig 75 halálos áldozatot követeltek, több mint tíz civil és a szíriai hadsereg katonái is életüket vesztették.

A szíriai kurdok az országban 2011-ben kirobbant polgárháború folyamán jelentős területet foglaltak el és tartanak ellenőrzésük alatt a török–szíriai határ mentén, ami kiváltotta Törökország tiltakozását. Az azóta ismétlődő török–kurd összecsapások közepette 2019-ben orosz közvetítéssel jött létre az az egyezség, melynek értelmében a szíriai és az orosz hadsereg katonái ellenőrzik a török–szíriai határszakaszt.

Megkérik a törökök a finn és a svéd NATO-csatlakozás árát

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint vannak még nyitott kérdések Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával kapcsolatban. A diplomata hangsúlyozta, hogy az északiak tettek már előremutató lépéseket, de ezek jelen pillanatban még nem elegendők.