Robbanás történt Isztambul belvárosában, Ali Yerlikaya helyi kormányzó szerint legalább hat ember meghalt és 53  megsebesült. A közösségi oldalakra feltett videók alapján a sérültek az utcán fekszenek, mentőautók és rendőrök érkeztek a helyszínre.

A brit The Sun értesülése szerint öngyilkos merénylet történt, videófelvételek tanúsága szerint az emberek pánikszerűen menekülnek a helyszínről.

A robbanás helyi idő szerint 4.20-kor történt egy népszerű bevásárlóutcában. A török vöröskereszt jelentése szerint pedig vért szállítottak a közeli kórházakba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján aljas támadásnak minősítette a robbantást, és nyomatékosította, hogy előkerítik annak elkövetőit. Hozzátette, hogy az első információk szerint egy nő is szerepet játszott a támadásban, amelyért egyetlen szervezet sem vállalta egyelőre a felelősséget. Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy Süleyman Soylu belügyminiszter és Bekir Bozdag igazságügyi miniszter is Isztambulba tart.

Az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió tudósításában emlékeztetett, hogy 2015 és 2017 között több véres merényletet is elkövetett Törökországban az Iszlám Állam és a betiltott Kurd Munkáspárthoz (PKK) tartozó csoportok. A hírtelevízió helyi tudósítója szerint azonban a vasárnapi robbantás sokként hatott, mivel az utóbbi időben nem voltak merényletfenyegetések. A biztonsági intézkedések ennek ellenére szigorúak maradtak–  tette hozzá. Ezen a bevásárlóutcán is követtek el 2016-ban öngyilkos merényletet.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincsen magyar áldozata vagy sérültje az isztambuli robbantásnak

 – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t vasárnap. Elmondta:

 az ankarai nagykövetségünk és az isztambuli főkonzulátusunk folyamatosan kapcsolatban áll a török külügyminisztériummal, valamint az országos, illetve helyi rendőri szervekkel, emellett az illetékes konzuljaink a nap 24 órájában készek fogadni a segítségre szoruló magyarok megkereséseit.

Hozzátette, eddig három magyar állampolgár kereste fel a konzuli szolgálatot, ők turistaként tartózkodnak a városban és a robbanás helyszínétől mindössze 40 méterre található hotelben tartózkodnak. Közölte: folyamatosan tartják velük a kapcsolatot, valamennyien jól vannak, nem esett bántódásuk és az eredeti terveiknek megfelelően a napokban elhagyják Törökországot. A tájékoztatás szerint a magyar képviseletek a továbbiakban is szorosan nyomon követik az eseményeket, a konzuli szolgálat pedig szükség esetén kész minden lehetséges segítséget megadni.