Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva azt állítja, Észak-Korea lőszert szállít Oroszországnak, és ezt a feltevést finoman szólva sem cáfolja, hogy a koronavírus miatt 2020-ban felfüggesztett vasúti összeköttetés ismét működik a két ország között. A hivatalos álláspont szerint mindez azért történt, mert az oroszok 30 lovat, méghozzá a híres Orlov ügetőt ajándékozták Kim Dzsongunnak, akinek a lovaglás az egyik kedvenc tevékenysége.

KIM Dzsong Un
Fotó: KCNA

Ezeket a lovakat Észak-Koreában a gazdagság egyik legfeltűnőbb jelének tekintik, amerikai és brit lapok pedig arról cikkeznek, hogy Vlagyimir Putyin ezzel a gesztussal hálálta meg a lőszereket. Sőt, az orosz média büszkén hirdeti, hogy a közeljövőben gyógyszereket is szállítanak majd a Tumangang mellett található Barátság hídon, az egyetlen összekötő létesítményen – azt pedig nyilván nem tudják ellenőrizni a külföldi hatóságok, hogy a vonatokon visszafelé milyen áru utazik…

Az amerikaiak szerint a koreaiak a papírok alapján a közel-keleti országoknak és Észak-Afrikának értékesíti a lőszereket, és bár az orosz „kitérő” számításaik szerint nem változtatja meg a háború menetét, mégis „aggodalommal figyelik” a helyzetet.

A két érintett ország természetesen azonnal tagadta a vádakat, az észak-koreaiak pedig azzal indokolták a vonatforgalom újraindítását, hogy különleges óvintézkedéseket vezettek be, az öt mén és a 25 kanca karanténban pihent, mielőtt átlépte volna a határt.

Észak-Korea az egész világot fenyegeti

Észak-Korea semmit nem nyerne nukleáris fegyverekkel, mindazonáltal Szöul megerősíti a védelmét – jelentette ki kedden a dél-koreai elnök, aki elmondta, hazája igyekszik mélyíteni a biztonsági együttműködést az Egyesült Államokkal és Japánnal.

Fotó: AFP

A helyi média hagyományosan elfogulatlan jellemzése szerint Kim Dzsongun királyi megjelenésük miatt szerette meg a lovakat, és már kapott hasonló ajándékot jó barátjától, Putyintól – Észak-Korea egyébként az egyetlen ország, amely elismeri az Ukrajnában elfoglalt területeket Oroszország részeként. A lovaglás rendszeresen központi szerepet játszik a helyi propagandafilmekben is, például abban, amelyben bemutatják, hogyan győzte le Észak-Korea a világjárványt és a külföldi szankciók által okozott gazdasági károkat.

A Koreai-félszigeten nem ez az egyetlen „állati ügy”: a májusban leköszönt Mun Dzsein, Dél-Korea korábbi elnöke valószínűleg kénytelen lemondani a Kim Dzsonguntól kapott két kutyáról, a pungsan dog fajtájú Gomiról és Songgangról, mert a finanszírozást illetően összekülönbözött utódjával, Jun Szogjollal.

Mun Dzsein még 2018-ban kapta az állatokat az északi diktátortól, és miután távozott posztjáról, magánál tartotta őket.

Csakhogy a kutyák hivatalosan állami tulajdonnak minősülnek, így miközben az exelnöknél vannak, az adófizetők állják a havi 1800 eurós ellátási költségüket, ez pedig nem tetszik az új vezetésnek.

Mun Dzsein „megmagyarázhatatlan támadásról” beszélt, amiért megpróbálják elvenni tőle a kutyákat, Jun Szogjol viszont tagadta, hogy az ő kérésére rúgnák fel a megállapodást, és reméli, az illetékesek megtalálják a megegyezéshez vezető utat. Az ország egykori vezetője eközben azt mondja, az állatokat is megviselné az elválás, ezért szeretné megoldani a problémát.

Fotó: AFP