Közélet

Továbbra is indulnak az ukrán gabonaszállító hajók

Zelenszkij szerint azonban szükség van az exportfolyosó hosszú távú és megbízható védelmére is. Moszkva az élelmiszerárak emelkedésétől az ukránok mögött álló támogatás megroppanását reméli.

Továbbra is indulnak a gabonákkal megrakott hajók az ukrán kikötőkből, miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra szólította fel a világot, adjon határozott választ az ukrán élelmiszerexport leállítását célzó esetleges orosz lépésekere, miután Moszkva felfüggesztette részvételét az ENSZ által tető alá hozott megállapodásban.

The first grain ship of Lebanon departing from Ukraine arrives in Tripoli
Fotó:  Ahmad Said / Anadolu Agency via Getty Images

Az Ukrajnával szembeni orosz invázió egyik következménye az élelmiszerárak növekedése és az élelmiszerhiány valamint az éhínség rémképének megjelenése volt, miután Moszkva elvágta szomszédja tengeri szállítási lehetőségeit. Júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével sikerült a hadviselő feleknek megállapodniuk a gabona és a műtrágya piacra juttatásáról, ám a hétvégén Oroszország közölte, a jövőben nem tudja garantálni a szállítmányok biztonságos haladását, miután az orosz fekete-tengeri flottát támadások érték.

A fekete-tengeri orosz flotta elleni ukrán drónos támadások

Videók jelentek meg az ukrán dróntámadásról, ami ellehetetlenítette a gabonakiszállításokat, miután Oroszország ezt a korábbi megállapodás megsértésének tekinti, és a továbbiakban nem garantálja a gabonakiszállítás lehetőségét Ukrajnából. A lépésnek világszintű kihatása lesz az élelmezés szempontjából, s főként az afrikai országok sínylik meg.

Kedd késő esti videóüzenetében Zelenszkij arról beszélt, hogy Törökország és az ENSZ segítségének köszönhetően a szállítások továbbra is folynak, ám egy megbízható és hosszú távú védelemre van szükség a gabonafolyósó számára. Az ukrán elnök szerint világossá kell tenni, hogy az élelmiszerexport zavarása kemény választ váltana ki. Hozzátette, emberek millióinak élete a tét – írja a Reuters.

A korábbi megállapodás célja az volt, hogy az ukrán élelmiszer világpiacra juttatásával megelőzzék a szegényebb országokra leselkedő éhínség kialakulását és az élelmiszerárak további emelkedését. 

A cél az volt, hogy a háborút megelőző havi 5 millió tonnás élelmiszermennyiség exportját sikerüljön visszaállítani.

A megállapodást koordináló ENSZ szervezet a Twitteren arról írt kedden, hogy várakozásai szerint a megrakott hajók csütörtökön hagyják el az ukrán kikötőket, míg az ukrán infrastruktúra miniszter, Olekszandr Kubrakov szerint a gabonafolyosón csütörtökön 8 hajó fog áthaladni.

A török hadügyminiszter, Hulusi Akar reményét fejezte ki, hogy a megállapodás folytatódhat, miután két nap alatt kétszer is beszélt orosz kollégájával, hozzátéve, hogy az oroszok válaszára számít ma és holnap is.

Amennyiben Oroszország sikeresen zavarja meg az ukrán gabonaexport folytatását, úgy tovább drágulhatnak világszerte az élelmiszerek. Amennyiben Moszkva nem jár sikerrel miután kilépett az egyezményből, úgy újabb presztízsveszteséget lehet kénytelen elkönyvelni.

 

gabonaalku ukrán gabonaexport élelmiszerárak
Kapcsolódó cikkek