Noha számos versenyben még nem hirdettek eredményt, sőt Georgiában a szenátusi választásnak második fordulója is lesz, ám a Képviselőház republikánus frakcióját vezető Kevin McCarthy szerint pártja elegendő helyet szerzett az alsóházban ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: többségben lesznek.

Fotó: Brendan Smialowski

A jelenleg még a Képviselőház kisebbségi csoportját vezető McCarthy helyi idő szerint hajnali kettőkor közölte, hogy elég mandátumot nyertek az alsóházi többséghez.

Világos, hogy vissza fogjuk venni a Házat

– fogalmazott a republikánus politikus. McCarthy a republikánusok washingtoni választási ünnepségén a győzelmet a republikánus képviselőjelöltek sokszínűségével indokolta. Azt mondta, hogy a párt szélesebbre tárja kapuit, mindenkinek helye van a Republikánus Pártban, aki hisz a szabadságban, a kemény munkában és az amerikai álomban.

A győzelmi beszéd során az emberek mindennapos problémáinak kezelését, a rendőrség támogatását, a gyerekek védelmét és a kormányzat elszámoltatását ígérte, valamint megjegyezte, hogy reggelre Nancy Pelosi pártja kisebbségbe kerül. Ezzel a jelenlegi többséget demokrata házelnökre utalt.

Azonban az éjszaka folyamán Nancy Pelosi visszautasította a vereség elismerését, mondván a demokrata jelöltek jobban szerepeltek a vártnál. A Fox News szakértői becslése szerint a verseny állása 172 demokrata és 200 republikánus biztos hely, a CNN-szakértő előrejelzése a reggeli órákban 178 demokrata és 199 republikánus helyről szólt. A 435 tagú képviselőházban a biztos többséghez 218 képviselőre van szükség.