BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga Judit beszámolt az uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció eddigi eredményeiről

Az igazságügyminiszter közölte, hogy már több mint hétszázezren töltötték ki a nemzeti konzultációt az európai uniós szankciókról. Varga Judit szerint a konzultáció lehetővé teszi, hogy a kormány ne csak négy évente kerüljön kapcsolatba a választókkal, hanem folyamatos legyen a párbeszéd. Hozzátette, hogy az uniós forrásokról szóló egyeztetések jól haladnak az Európai Bizottsággal.

Több mint hétszázezren töltötték ki és küldték vissza eddig a nemzeti konzultációs kérdőívet – jelentette ki Varga Judit hétfőn Szombathelyen. Az igazságügyi miniszter a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjárás keretében tartott fórumot megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a nemzeti konzultáció minden honfitársunk számára lehetővé teszi, hogy közvetlen módon megossza a véleményét a kormánnyal, elmondja, mit gondol az országunkat legközvetlenebbül érintő kérdésekről.

Szombathely, 2022. november 28.Varga Judit igazságügyi miniszter beszél a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjáró sorozat rendezvénye előtt tartott sajtótájékoztatón a Haladás Sportkomplexumban Szombathelyen 2022. november 28-án.
Fotó: Filep István / MTI

A miniszter arról beszélt, hogy a nemzeti konzultációk rendszerét Nyugat-Európában még kevesen értik, ami elég furcsa, hiszen a demokrácia egyik legközvetlenebb eszköze. 

A konzultációk lehetővé teszik, hogy a kormány ne csak négyévente, a választások alkalmával kerüljön kapcsolatba a választókkal, hanem a nemzet sorsát érintő legfontosabb kérdésekben folyamatos legyen a párbeszéd 

– jelezte Varga Judit.

Emlékeztetett arra, hogy korábban olyan kérdésekben is, mint a migráció, a gyermekvédelem vagy a koronavírus elleni küzdelem, nagy sikerrel zárultak nemzeti konzultációk, segítséget nyújtva abban, hogy a nehéz, sokszor válságos helyzetekben megfelelő kormányzati lépések szülessenek.

„Arra buzdítok minden magyar állampolgárt, hogy éljen a lehetőséggel, és a brüsszeli szankciókkal kapcsolatban is ossza meg velünk a véleményét. Nagyon fontos, hogy a magyar kormány megfelelő módon tudjon képviselni egy határozott magyar álláspontot (...), ezért a december 9-i határidőig mindenki töltse ki a konzultációs íveket, aki eddig még nem tette meg” – mondta.

Varga Judit úgy fogalmazott, 

egyértelműen látható, hogy a háború végét nem hozták el a brüsszeli szankciók, ezért csak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megindítása jelenthet kiutat a háborúból és abból a gazdasági válságból, amelyet a szankciók okoztak Európának.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a kormány konstruktív légkörben zajló, intenzív tárgyalásokat folytatott az Európai Bizottsággal, 

megállapodás született 17 olyan vállalásban, amely szakmailag elfogadható volt a kormány számára.

A vállalások teljesítésén az ősz folyamán az Országgyűlés folyamatosan dolgozott; időközben merült fel a tizennyolcadik, az igazságszolgáltatás függetlenségét, illetve annak garanciáit érintő kérdés, amellyel kapcsolatban a kormány azt vállalta, hogy március közepéig elvégzi a szükséges módosításokat – fűzte hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.