A legújabb intézkedés a nőkkel szemben Afganisztánban, hogy eztán nem engedhetik be őket a vidámparkokba az üzemeltetők – jelentette az MTI.

Taliban Return To Power In Afghanistan
Fotó:  Majid Saeedi / Getty Images

A dpa hírügynökség értesülését szerdán Mohammad Szadik Akif Muhadzsir erősítette meg, aki az erkölcs terjesztéséért és a bűnmegelőzésért felelős minisztérium (közismertebb nevén a tálibok erkölcsrendészete) szóvivője. Indoklást nem fűzött a rendelkezéshez.

A vidámparkokat illetően ez már nem az első intézkedés, még márciusban elrendelték, hogy a főváros, Kabul vidámparkjaiban a látogatókat a nemük szerint el kell különíteni. Ez sem volt azonban elég.

Miután visszatértek a hatalomba az amerikai hadsereg kivonulásakor, az iszlamista tálibok rigorózusan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait. Kizárták őket a közéletből és a felsőoktatásból, a nők szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait pedig elfojtották.

A nők sérelmére elkövetett és felderítetlenül maradt gyilkosságok száma növekedett Afganisztánban.

Munesza Mubarez afgán nőjogi aktivista szerint a tálibok a nőket eszközként használják politikai céljaik elérése érdekében.

Ezek a korlátozások tulajdonképpen túszul ejtésnek minősülnek, nincsen semmilyen vallási vagy humanitárius vetületük

– mondta.