Nemzetközi gazdaság

Biden nem hisz Zelenszkijnek a rakétaügy kapcsán

Minden bizonnyal semmilyen szándékosság nem áll a lengyelországi rakétabecsapódás mögött. Zelenszkij szerint Ukrajnának nincs köze hozzá, de Biden szkeptikus.

Joe Biden amerikai elnök nem tekintette bizonyítottnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentését arra vonatkozóan, hogy Ukrajnának semmilyen szerepe nem volt ahhoz, hogy kedden rakéták csapódtak be Lengyelországban – áll a Fehér Ház közleményében.

Biden, Zelenszkij
Biden nem hisz Zelenszkijnek a rakétaügy kapcsán.
Fotó: Handout / Ukrainian Presidential Press Service / AFP

Korábban Zelenszkij kijelentette, hogy biztos benne, hogy országának nincs köze a két halálos áldozattal járó incidenshez. Egyúttal kérte azt is, hogy Ukrajna képviselői is nyomozhassanak a helyszínen, és bizonyítékokat akar – számolt be a Ria.

Kedd este két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. Bár világszerte ment a találgatás arról, hogy mi történhetett a NATO-területet ért találat során, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy orosz rakétadarabok és ukrán elfogórakéta csapódott be Lengyelországban.

Szerda este előbb Varsó, majd a is megerősítette, hogy minden bizonnyal nem volt szándékosság az incidens mögött.

Az orosz védelmi minisztérium közleményében jelezte, hogy a hadserege nem hajtott végre csapást az ukrán–lengyel határ közelében lévő célpontokra, és minden erre utaló nyilatkozat provokáció. A minisztériumi kommüniké szerint az esemény helyszínéről közzétett fotók alapján arra lehet következtetni, hogy egy ukrán rakéta roncsairól van szó.

Amint arról Joe Biden a G7-ek vezetőinek rendkívüli ülésén is beszélt, az előzetes adatok nem erősítik meg, hogy a leesett rakétát orosz csapatok indították volna. A Pentagon kijelentette, hogy nem spekulációval, hanem tényekkel kívánnak operálni, amelyek tisztázására lesz is lehetőségük az illetékeseknek.

Tényleg csődöt mondott a NATO légvédelme a lengyel rakétabecsapódásnál?

Lehet-e okunk félni a hasonló támadásoktól? Meg tud-e védeni minket a NATO légvédelme? A szakértők szerint a válasz nem egyszerű, de aggodalomra sincs ok.

 

rakétabecsapodás Joe Biden NATO Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek