Közélet

Zelenszkij emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolja Oroszországot, sötétségbe borult Ukrajna

Oroszország a tél közeledtével fokozta az Ukrajna elleni támadásokat: a szerdai légi csapásoknak legalább hét halálos áldozata volt, az atomerőművek leálltak, és az ország energiahálózatának több mint a fele javításra szorul.

Ukrajna az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolta Oroszországot, miután újabb rakétatűz okozott áramszüneteket Ukrajna-szerte – írja a BBC. Az orosz terrormódszer miatt emberek milliói maradtak energiaellátás, fűtés és víz nélkül a fagypont alatti hidegben – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdai ülésén.

A tél beálltával Moszkva fokozta az energetikai infrastruktúra elleni támadásokat.

A szerdai légi csapásoknak legalább hét halálos áldozatuk volt, az atomerőművek leálltak

– közölte Ukrajna.

A még ukrán ellenőrzés alatt álló három erőművet leválasztották a hálózatról, és a zaporizzsjai erőmű ismét kénytelen volt a dízelgenerátorokra támaszkodni, hogy a hűtőrendszereket és a kulcsfontosságú biztonsági berendezéseket ellássa energiával. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség aggodalmának adott hangot az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai erőmű miatt. A szomszédos Moldovában szerdán szintén áramkimaradások voltak.

Fotó: AFP

A tisztviselők szerint az erőművekre mért orosz rakétacsapások hatalmas károkat okoztak, és az ország energiahálózatának több mint a fele javításra szorul.

Szerdán késő este Zelenszkij azt mondta, hogy a helyzet Kijevben továbbra is nagyon nehéz, és az áramszolgáltatás helyreállítására irányuló erőfeszítések egész éjszaka folytatódtak.

Vitalij Kliccsko polgármester szerint a főváros lakóinak legalább 80 százaléka nem rendelkezik sem árammal, sem folyó vízzel. Néhány más, az orosz rakéták által eltalált városban azonban sikerült helyreállítani az áramellátást, a többi között Lvivben, Odesszában és Cserkasziban – mondta Zelenszkij.

ENSZ: Oroszország gyáva és embertelen stratégiát vet be Ukrajnában

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként arra használja a telet, hogy mérhetetlen szenvedést okozzon az ukrán népnek. 

Miután Moszkva a csatatéren nem járt sikerrel, most egy gyáva és embertelen stratégiát alkalmaz, az ukrán férfiakat, nőket és gyerekeket bünteti

– mondta.

A déli Zaporizzsja régióban egy újszülött meghalt, amikor egy rakéta talált el egy szülészetet szerdán – közölték a mentőszolgálatok. Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők parancsnoka elmondta, hogy 67 cirkálórakétát indított Moszkva, melyből a légvédelem 51-et sikeresen elfogott.

Rockets strike in Ukraine's capital Kyiv
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Oroszország ismét bevetett támadó drónokat is – jelentette az ukrán hadsereg. Az energiaügyi minisztérium közlése szerint Ukrajna hő- és vízerőműveinek többsége is kénytelen volt leállni.

Moszkva abban reménykedik, hogy az ukrán villamosenergia-hálózat megtámadása meggyengítheti Kijev harcképességét, és tárgyalóasztalhoz ültetheti a vezetőit. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az örmény fővárosban, Jerevánban tett látogatásán nem kommentálta a támadásokat, de kijelentette, hogy a „különleges művelet jövője és sikere kétségtelen”. 

Kijev kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésének megtartását, és Zelenszkij arra sürgette az ENSZ-t, hogy tegyen többet Ukrajna segítése érdekében.

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren azt írta, hogy a polgári infrastruktúra elleni orosz csapások háborús bűncselekménynek minősülnek. Korábban az Európai Parlament a terrorizmust támogató országnak minősítette Oroszországot az Ukrajnát ért támadások miatt.

Brüsszel terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot

Az Európai Parlament újabb szankciós intézkedéseket kér Oroszország ellen.

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollárnyi katonai segélyt küld Ukrajnának

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollárnyi (mintegy 170 milliárd forint) katonai segítséget bocsát Ukrajna rendelkezésére – az összeg felhasználására az elnök adott felhatalmazást a külügyminisztérium számára.

A Fehér Ház közleménye szerint az elnök által aláírt intézkedés az újabb segélycsomagról védelmi eszközöket és szolgáltatásokat tartalmaz.

Ezzel egy időben az elnöki hivatalhoz tartozó Nemzetbiztonsági Tanács (National Security Council) szóvivője, Adrienne Watson közölte, hogy az eszközök között szerepelnek lövedékek föld-levegő rakétarendszerek számára, valamint nehézgépfegyverek, hogy Ukrajna képes legyen ellenállni a polgári infrastruktúráját célzó orosz fenyegetésnek. 

A sajtóközlemény emlékeztet, hogy az Egyesült Államok folyamatosan egyeztet Ukrajnával energia-infrastruktúráját érintő szükségletekről, és közösen dolgozik szövetségeseivel és partnereivel Ukrajna támogatásán.

 

orosz-ukrán háború ENSZ Biztonsági Tanácsa Zaporizzsja Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek